Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

ABD'nin resmi dili neden İngilizce değil?

İngilizce dünyanın en çok konuşulan dili unvanını korurken, Amerika Birleşik Devlet'lerinin resmi dili değil. Ülke genelinde İngilizce konuşuluyor.

ABD'nin resmi dili neden İngilizce değil?

Dünyada 1 buçuk milyar kişinin konuştuğu İngilizce dünyanın en çok sahiplenen dilleri arasında yer alıyor. İkinci sırada 1,118 milyar ile Mandarin Çincesi yer alıyor, onu sırasıyla 602 milyon kişi ile Hintçe, 534 milyon kişi ile İspanpanyolca ve 372 milyon ile Arapça takip ediyor. 

Pek çok dil, ortaya çıktığı ülkede ve etrafındaki bölgelerde resmi dil olarak kabul görüyor.  Ancak zannedilenin aksine ABD'de resmi dil İngilizce değil, aslında bakarsanız resmi bir dil kabul etmeyen en büyük ülkelerden biri. 

Araştırmalara göre 180 ülkenin en az bir resmi dili bulunuyor. 100'den fazla ülkede ise birden fazla kabul gören resmi dil var. Burada da Bolivya toplamda 37 resmi dile sahip olarak en fazla resmi dil kabul eden ülke oluyor.

Bunun cevabı ise ABD'nın doğuşu ve kurucu babalarının ideallerinde yatıyor. 

AMERİKA'DA RESMİ DİL OLMASA DA BÜYÜK ÇOĞUNLUK İNGİLİZCE KONUŞUYOR

ABD'nin İngilizce olan içli dışlı ilişkisi 1700'lü yıllara kadar dayanıyor. Amerikan kolonilerinin en baskın dili İngilizce olsa da Almanca, Felemenkçe, Fransızca, İtalyanca, Danca ya da Norveççe gibi pek çok dil konuşuluyordu. Orada nüfusun önemli kısmı geldiği ülkenin anadilini konuşuyordu.

Amerika'nın bu çok renkli yapısı, onlarca farklı dilin benimsenmesine ve çok kültürlü bir yapının oluşmasına neden oldu. John Adams, 1780 yılında kongrede ABD'nin resmi dilinin İngilizce olmasını önerdi ancak kabul görmedi. Bunun nedeni verilecek bu kararın demoktarik olmayacağı ve bireysel özgürlüğe yönelik tehdit olacağının düşünülmesiydi.

Bir şehir efsanesine göreyse aynı kongrenin Almanca'yı resmi dil olarak kabul etmeye çok yaklaşmasıydı. Söz konusu öneri ABD Temsilciler Meclisi'nin ilk sözcüsü Frederick Muhlenberg'ün verdiği oy ile geçmedi.

Öte yandan ABD'nin federal düzeyde bir resmi dili olmasa da 50 eyalet ayrı ayrı İngilizce'yi resmi dil olarak görüyor. Bu eyaletlerin 32'sinde ve 5 ABD bölgesinin tamamında İngilizce konuşuluyor.

Son yıllarda ise İngilizce'nin ABD'nin resmi dili olmasına yönelik çalışmalarda bir hızlanma var. 2023 yılında Ohio'dan Cumhuriyetçi Senatörler JD Vance ve Kuzey Dokota'dan Kevin Cramer, İngilizce'nin resmi dil olarak ilan edilmesi için bir yasa tasarısı sundu.

ABD'deki en son nüfus sayımı verilerine göre ülkenin yüzde 78,3'ünün evinde İngilizce konuşuyor. ABD'de en çok konuşulan ikinci dil ise İspanyolca oluyor. İspanyolca konuşanların yüzde 61'i ise İngilizce'yi çok iyi konuşuyor.

Yapılan araştırmalarda dillerin sürekli geliştiği her geçen gün ortaya çıkıyor. Araştırmacılara göre ABD'de bölgelere has bazı aksanlar kayboluyor. Bunlardan biri de klasik Güney aksanı. Bu aksanının nasıl kaybolduğunu keşfeden araştırmacılar, İspanyolca ve İngilizce konuşanlar arasındaki kültürel karışımın bir sonucu olarak başka yerlerde yeni aksanların doğduğunu aktarıyor. 


Haber Kaynağı : 12punto

İngilizce dünyada en çok konuşulan dil

İlgili Haberler