Araştırma: Birlikte klasik müzik dinleyenlerde oluyor
Yeni yapılan bir çalışmaya göre insanlar birlikte klasik müzik dinlediklerinde birbirleriyle kolektif olarak güçlü bir bağ kuruyor. Peki bu nasıl oluyor?
Yeni yapılan bir çalışmada klasik müzik konserlerindeki izleyiciler arasında kalp atış hızı, nefes alıp verme ve cildin elektriksel iletkenliği gibi verilen fiziksel tepkilerin senkronize olduğu aktarılıyor. Scientific Repors dergisinde yayınlanan yeni çalışmada ayrıca daha dışa dönük kişileklere sahip kişilerin, nevrotik eğilimlere yatkın olanlara kıyasla daha yüksek senkronize olma eğilimleri olduğu ortaya çıktı.
KLASİK MÜZİK DIŞINDAKİ TÜRLER DAHA ETKİLİ SONUÇ SUNABİLİR
Araştırma projesi kapsamında AFP'ye konuşan çalışmaya aynı zamanda liderlik eden Bern Üniversitesinden psikolog Wolfgang Tschacher, estetik deneyimlerin, bedensel tepkilerden bağımsız olmadığını söylüyor, sanata ve müziğe nasıl tepki verdiğimizi merak ettikleri için söz konusu çalışmayı yaptıklarını dile getiriyor.
Söz konusu teori ise 'bedenleşmiş biliş' olarak bilinen bir fenomene dayanıyor.
Bedenlenmiş biliş, bilişin birçok özelliğinin, organizmanın bedeninin çeşitli yönleri tarafından şekillendirildiğini ifade eden bir teori olarak tanımlanıyor. Bilişin özellikleri, kavramlar ve kategoriler gibi üst düzey zihinsel yapılarla ve bilişsel görevlerde gözlenen performansla ilişkili olması da araştırmanın bel kemiğini oluşturuyor.
Bedenlenmiş zihin görüşünün modern versiyonu karşımıza psikoloji, sinirbilim, dilbilim, bilişsel bilim, yapay zeka, robotik gibi alanların güncel araştırma bulgularında çıkıyor.
Burada kısaca zihnin yalnızca bedene bağlı olmadığı yanı zamanda bedenin de zihni etkilediği fikri ağır basıyor.
Araştırma için üç klasik müzik konserinde 132 seyirci gözlemlendi.
Üç konser de Ludwig van Beethoven'ın aynı bestesi çalıyordu. Dinleyiciler konserden önce bazı soruları cevaplandırdılar. Önce kişilikleriyle ilgili bazı soruları cevapladılar, konserden sonra ise keyif alıp almadıklarına yönelik soruları cevapladılar. Katılımcılar aynı zamanda bir kamera ve giyilebilir sensörler ile izlendiler.
Katılımcı izleyicilerin kalpleri, aynı müzik geçişlerinde deri iletkenliği seviyeleri birbiriyle anlamlı şekilde uyuşurken, vücut hareketlerinin hizalanması da gözlemlendi. Ancak her ne kadar nefes alma hızları hizalansa da aslında birlikte nefes alıp vermiyorlardı.
Beklendiği gibi, yeni deneyimlere açık kişiler diğerlerine kıyasla daha fazla uyum sağlamaya eğilimliydi. Öte yandan nevrotik ya da içe dönük kişilerin diğerleriyle senkronize olma olasılığı daha düşüktü.
Çalışmanın diğer müzik türlerinde, klasik müzikteki etkilerden daha güçlü olması bekleniyor.
ZEKA VE KLASİK MÜZİK İLİŞKİSİ
Daha önce de bilim insanları, müzik zevki ve IQ arasındaki ilişkiyi incelemişti. Yapılan çalışmalarda bilim insanları, zekayla klasik, caz, elektronik ya da ambient müzik gibi enstrümantal müzikler arasında bağlantı bulmuştu.
Araştırma daha az zeki kişilerin karmaşık orkestra müzikleri yerine sözlü şarkıları tercih ettiğini göstermişti.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf