Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Dünyanın rengi değişiyor: İklim değişikliğinin yeni bir işareti

NASA'nın şok edici açıklamasına göre, son 20 yılda dünya okyanuslarının yarısından fazlası maviden yeşile döndü. Bu değişimin sebebinin iklim değişikliğinin kademeli ısınma etkisi olduğu ve ekosistemde bozulmaya yol açtığı belirtiliyor.

Dünyanın rengi değişiyor: İklim değişikliğinin yeni bir işareti

NASA, gezegendeki okyanusların son 20 yılda kademeli olarak ısınma etkisi nedeniyle yarısından fazlasının maviden yeşile döndüğünü belirtti. Bu renk değişiminin iklim değişikliğinin bir işareti olduğunu vurgulayan bilim insanları, bu durumun ekosistemin bozulmasıyla ilişkilendirildiğini ifade etti.

Ulusal Oşinografi Merkezi'nden bir bilim adamı ve kitabın yazarı olan BB Cael, "Bu durumu önemsediğimizin nedeni, renk değişiminin ekosistemin durumundaki değişikliklerin bir yansıması olmasıdır" dedi.

Yapılan çalışmalar, renk değişiminin kesin nedeninin henüz doğrulanamamış olmasına rağmen, muhtemelen plankton kaynaklı olduğunu öne sürüyor. Plankton, deniz besin zincirinin temelini oluşturur ve Dünya üzerindeki oksijenin büyük bir kısmını üretirken atmosferde dengeleyici bir rol oynar.

Bilim insanları, plankton popülasyonlarının dünya çapında nasıl değiştiğine dair daha net bir fikir elde etmek için renkteki değişiklikleri incelediler. Bu değişiklikler, insan kaynaklı küresel ısınma olmasaydı, okyanusların nasıl görüneceğini gösteren bilgisayar simülasyonlarıyla karşılaştırıldı.

Cael, "Tropik veya subtropik okyanuslarda önemli ölçüde renk değişimleri gözlemlendiğini" belirtirken, "Bu değişiklikler ekosistemi yok etmese de incelikli etkilere sahip olabilir. Ancak bu durum, insan faaliyetlerinin küresel biyosferi anlamada ne kadar etkili olduğuna dair ek bir kanıt sunuyor" şeklinde konuştu.

Bilim insanları, bu okyanus yeşillenmesinin uzun vadeli etkilerini anlamak için çalışmalarını sürdürürken, NASA da konuyla ilgili yeni bir proje başlattı. Ocak 2024'te başlatılan Pace adlı gelişmiş uydu misyonu, okyanustaki yüzlerce rengi ölçerek daha derinlemesine analizler yapmayı amaçlıyor.

Cael, "Ekolojik değişikliklerin gerçekte ne olduğuna dair daha anlamlı çıkarımlar yapmak kesinlikle bir sonraki büyük adım olacak" dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

İklim değişikliği NASA