Gizlenmiş bir ay popülasyonu: Dünya'nın etrafında minik uydular mı var?
Bilim insanları, yapılan yeni bir araştırma sonucu Dünya’nın yörüngesinde daha önce fark edilmemiş binlerce minik uydunun olabileceğini söylüyor. Peki bu minik uyduların sayısı kaç? Gezegenimizin yörüngesinde kalmaya devam edecekler mi? İşte detaylar...

Lowell Gözlemevi’nden gezegen bilimci Teddy Kareta ve ekibinin The Astrophysical Journal Letters’da yayımlanan araştırması, Ay’dan koparak ayrılan küçük parçaların Dünya yörüngesinde dolaştığını ve bunların “mini ay” olarak adlandırılan yeni bir ay popülasyonu oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Güney Afrikalı gökbilimci ekipleri tarafından Ağustos 2024'te yapılan araştırmada, 2024 PT5 kodlu cisim keşfedildi ve incelemeye alındı. Mini ay'ın, saatte sadece yaklaşık 7,2 kilometre gibi fazlasıyla düşük bir hızla hareket ettiği belirlendi. Bu hız saatte ortalama 61.200 km hıza ulaşabilen asteroidlere kıyasla son derece düşük olarak karşımıza çıkıyor.
Gezegen bilimci Kareta, 56. Yıllık Ay ve Gezegen Bilimleri Konferansı’nda “Eğer tek bir örnek olsaydı bu ilginç ama istisnai bir durum olurdu. Ancak iki örnek varsa bunun bir popülasyon olduğundan oldukça eminiz,” açıklamasında bulundu.
MİNİ UYDULARIN SIRRI
Lowell Gözlemevi’ndeki araştırmacılar Lowell Keşif Teleskopu ile yaptıkları gözlemlerde 2024 PT5’in sıradan bir asteroid olmadığını tespit etti. Mini ayın bileşimi Apollo programı sırasında Dünya’ya getirilen kaya örnekleri ve Sovyetler Birliği’nin Luna 24 görevinde toplanan örneklerle benzerlik gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca 2024 PT5’in 8 ila 12 metre çapında olduğunu belirledi.
2024 PT5, bir arabanın şerit değiştirmesi gibi Dünya’nın yörüngesine geçici olarak girdi ve eylül ayında tekrar uzaklaştı. Bilim insanları kozmik buluşmanın tekrar olacağı tarihi 2055 yılı olarak öngörüyor.
MİNİ AYLAR NEREDEN GELDİ?
Araştırma sonucunda yapılan bulgulara göre, mini uyduların Ay'daki çarpışmalar sonucu kopup savrulan parçalar sonucu oluştuğu belirtildi. Kamo’oalewa’nın, Ay’ın karanlık yüzündeki 22 kilometre genişliğindeki Giordano Bruno kraterini oluşturan çarpışmadan kaynaklanmış olabileceği öne sürülüyor.
“Bu durum bir suç mahallinde daha önce bilmediğiniz yeni bir kanıt türü keşfetmek gibi. Suçu hemen çözmenize yardımcı olmayabilir, ancak görevin önemi göz önüne alındığında, karşılaştırılacak yeni detaylar her zaman değerlidir.”
Vera Rubin Gözlemevi, gelecekte faaliye girerek büyük ölçekli gözlem projeleri ve bu soluk cisimlerin daha fazlasını ortaya çıkarmaya yardımcı olacak. Araştırmacılar daha önce sıradan asteroid olarak sınıflandırılan bazı cisimlerin aslında fark edilmemiş mini aylar olabileceğini düşünüyor.
Kaynak: Orbital Today
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Emekli Albay Orkun Özeller: ‘PKK’nın başını Öcalan sanıyorduk Bahçeli çıktı'

PKK ne diyor siz ne diyorsunuz? Milleti narkozlamaya utanmıyor musunuz?

Reyting sonuçları açıklandı! 11 Mayıs Pazar günü en çok izlenen yapım ne oldu?

Murat Ağırel, PKK'nın fesih açıklamasındaki o ayrıntıya dikkat çekti!

Terör örgütü PKK'nın silah teslim süreci netleşiyor

Erol Eğrek ölümünden günler önce yardım istemiş: 'Allah aşkına destek olun'

Gelinim Mutfakta 12 Mayıs Pazartesi puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Galatasaray, Napoli ile Osimhen transferi konusunda anlaştı

Rektör yerine vekil imza attı! İlk diploma iptal tebligatı gönderildi

Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan süreç... PKK kendini feshetti
