Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kedilerin mırlama sesinin ardındaki mekanizma çözüldü

Kedilerin çıkarttığı ve gizemini yıllardır koruyan mırlama sesine yönelik yeni bir keşif yapıldı.

Kedilerin mırlama sesinin ardındaki mekanizma çözüldü

Bilimsel olarak kedilerin mırlama sesini nasıl çıkarttığı bulanamıyordu. Ancak yapılan yeni çalışma kedilerin çıkarttığı mırlama sesine önemli bir soluk getiriyor.

Kedilerin çıkardığı mırlama sesinin ardındaki mekanizma bugüne kadar gizemini koruyordu. Kedigillerin üç farklı türde ses çıkardığı biliniyor: miyavlama, cırlama ve mırlama. Miyavlama ve cırlamaların ardındaki mekanizmalar bilinse de, mırlamaların ardındaki süreç tam olarak bilinmiyordu.

Current Biology'de yayımlanan yeni bir çalışma, insanlara rahatlatıcı gelen düşük frekanslı karakteristik sesleri kedilerin çıkarmayı nasıl başardığını ortaya koydu. Çalışmada, kedigillerin ses tellerine yerleşik özel bir pedin mırlamalarını sağladığı keşfedildi.

Daha öncesine dayanan çalışmalarda mırlamanın gırtlaktaki ses tellerinde yer alan özel bir mekanizmayla üretildiğini gösteriyordu. Sese tellerindeki kasların gevşemesinin sonucu olarak bu seslerin çıktığı biliniyordu.

Viyana Üniversitesinden araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışma, kedi mırlamasının oluşması için bu özel kas kasılmalarına ihtiyaç duyulmadığına işaret ediyor.

Yeni çalışma, evcil kedilerin gırtlağının, herhangi bir sinirsel girdi veya tekrarlayan kas kasılmaları gerekmeksizin mırlama frekanslarında etkileyici derecede pes sesler üretebildiğini gösteriyor.

Ses üretme mekanizmasının gıcırtılı sese benzediği söyleniyor. Bilim insanları, "Uzun zamandır, kedilerin düşük frekanslı mırlama seslerini aktif kas kasılmalarını içeren tamamen farklı bir mekanizma aracılığıyla ürettiğine inanılıyordu" diyor.

Yeni araştırmanın önemli kısmı ise kedi gırtlaklarının, sinirsel girdi veya kas kasılması olmaksızın 25-30Hz temel frekansa sahip mırlama düzenindeki sesleri kolayca üretebildiği. Bu sayede kedilerin nasıl mırladığına yönelik gizem çözülmüş oluyor.


Haber Kaynağı : 12punto