Yenilebilir bitki çayı poşeti geliştirildi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenlerinin geliştirdiği projeyle, meyve-sebze kabuklarından yapılan bitki çaylarının poşetiyle suda erimesi sağlanacak.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenlerince geliştirilen projeyle, meyve-sebze kabuklarından, yenilebilir poşetiyle suda eriyen bitki çayı elde edildi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, Araştırma Görevlisi Şefahat Taşçı, yüksek lisans öğrencisi Beyza Nur İlhan Akyel ve lisans öğrencisi Büşra Kocaman'la birlikte gıda sektöründe "sıfır atık" imkanı sağlayacak proje geliştirdi.
Yenilebilir kılıf içinde, kurutulmuş meyve-sebze kabuklarından elde edilmiş suda çözünebilir toz bitki çayı yaptıklarını anlatan Hastaoğlu, kılıfı yenilebilir ve sıcak suda eriyen bir materyalden elde edilen ürünün, mikroplastiğin olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığına işaret etti.
Hastaoğlu, proje kapsamında, gıda artıklarını kullandıkları anlatarak, "Bazı sebze ve meyve kabuklarının sebep olduğu çevre kirliliğini azaltmak ve aynı zamanda bitki çaylarının kullanıldığı poşetlerdeki mikroplastik kullanımını azaltmak amacıyla böyle bir proje geliştirdik." dedi.
Proje hakkında bilgiler veren Hastaoğlu, şu değerlendirmede bulundu.
"Sıfır Atık Projesi'ne katkı sağlamak amacıyla, meyve ve sebze kabuklarının atık olmasını engellemek ve tekrar öğüterek tüketilebilir hale gelmesini sağlamayı hedefledik. Proje sayesinde zengin fenolik (kimyasal bileşik) içeriğe sahip meyve ve sebze kabuklarını çöpe atmak yerine, raf ömrü uzun içecek haline dönüştürmeyi planladık. Böylelikle hem Sıfır Atık Projesi'ne, hem de Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden 'sorumlu üretim ve tüketim' alt hedefine de katkı sağlamayı amaçladık."
16 FARKLI MEYVE VE SEBZE KABUĞU KULLANILDI
Hastaoğlu, proje kapsamında 4 farklı renk oluşturmak amacıyla 16 farklı meyve ve sebze kabuğunu kullandıklarını belirtirken, "Turuncu, sarı, kırmızı ve yeşil renklerde ürün hazırlığı yaptık. Daha çok portakal, limon ve kırmızı pancar kabuğu gibi hem yüksek renge hem de yüksek fenolik içeriğe sahip bitki çayları hazırladık." ifadesini kullandı.
Proje kapsamında temelde üç hedeflerinin olduğunu aktaran Hastaoğlu, şunları kaydetti:
"Bunlar, atıkların tekrar kullanımını sağlayabilmek, atıkları tekrar kullanırken çevre kirliliğini azaltabilmek ve aynı zamanda bitki çaylarında kullanılan mikroplastiklerin kanserojen etkisini azaltabilmek. Yenilebilir şeffaf poşetler kullanarak, tüketicinin kolay kullanabileceği ve daha sağlıklı şekilde bitki çayına ulaşabileceği çay ürünleri geliştirmeyi hedefledik."
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları