Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.388

Norveçli bilim insanları, bireysel mutluluğu belirleyen üç faktörü açıkladı

Norveçli bilim insanları, kişilerin bireysel mutluluğunda genetik faktörlerin, kendi sosyal çevrelerinin ve yurttaşı oldukları ülkedeki ortak yaşamın etkili olduğunu ortaya koydu.

Norveçli bilim insanları, bireysel mutluluğu belirleyen üç faktörü açıkladı

Oslo Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Profesör Espen Roysamb ve ekibi, küresel çapta yaptıkları çalışmada mutluluğun neden ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini araştırdı.

TEK BİR ÜLKEYİ DEĞİL, DÜNYAYI KAPSIYOR

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, hakemli bilimsel dergi Sage Journals'da haziranda yayımlanan araştırma, bireysel mutluluğun incelendiği ilk çalışma değil. Önceden yapılan birçok çalışmanın iyi ama yeterli olmadığını belirten Roysamb, "O araştırmalar, tek bir ülkeden sınırlı sayıda insanı kapsıyordu. Biz, dünyadaki nüfusun tamamını kapsayacak bir cevap bulmak istedik" ifadelerini kullandı.

Bilim insanları, dünyadaki tüm insanların yaşam kalitesini etkileyen üç faktör ortaya koydu:

  • Genetik: Kişinin sahip olduğu genler, yaşam kalitesini kısmen açıklayabiliyor. Araştırmacılara göre, dünyadaki tüm insanlar bir bütün olarak ele alındığı zaman bu, yaşam kalitesinin yüzde 31-32'sine tekabül ediyor.


  • Kişisel çevre: Refah ölçütünde belirleyici bir diğer faktör de her insanın sahip olduğu hikaye, aile, arkadaşları ve işyeri. Araştırmada, çevrenin yaşam kalitesinin yüzde 50'sine etki ettiği bildirildi.


  • Ortak yaşam: Üçüncü faktör de her bir ülkenin yurttaşlarının paylaştığı ortak yaşam. Roysamb ve meslektaşları, bireylerin mutluluğunun yaklaşık yüzde 20'sinin yaşadığı ülkeyle bağlantılı olabileceğini söyledi.


ÜLKENİN ŞARTLARI, MUTLULUK SEVİYESİNİ BELİRLİYOR

Birleşmiş Milletler'in (BM) 2012'den bu yana yayımladığı Dünya Mutluluk Raporu, 157 ülkeden bin kişinin hayatlarını 1'den 10'a kadar derecelendirdiği ankete dayanıyor. Raporda ülkelerin gelir, alım gücü, yolsuzluk karnesi, sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, özgürlük, güven gibi konularda sağladığı kriterler göz önüne alınıyor. 


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

mutluluk araştırma