Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,7146
Dolar
Arrow
34,8403
İngiliz Sterlini
Arrow
44,5397
Altın
Arrow
3015,0000
BIST
Arrow
10.088

246 milyon yıl öncesine ait: Deniz sürüngeni keşfedildi

Kutuplarda yaşayan bir deniz canavarının 246 milyon yıl öncesine ait fosil omuru keşfedildi. Nothosaur olarak bilinen deniz sürüngeni, dinozorların ortaya çıkmaya başladığı dönemde yaşamıştı.

246 milyon yıl öncesine ait: Deniz sürüngeni keşfedildi

Antik fosil, Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Harper Dağı’nın eteklerinde kazılan tek bir omurgadan oluşuyor.

Sürüngenlerin okyanuslara erken göçüne dair kanıtlar şimdiye kadar sadece Kuzey Kutbu’ndaki Spitsbergen adası, Kuzey Amerika’nın kuzeybatısı ve Çin’in güneybatısından bilindiği için bu konum oldukça dikkat çekici.

Fosilin kendisi yeni değil, ilk kez 1978 yılında keşfedilmişti, ancak önemini ancak yeni analizlerle anlayabiliyoruz.

Yaklaşık 7 metre uzunluğunda olan ve suda hareket etmek için dört adet kürek benzeri uzuv kullanan plesiosaurların sauropterygian akrabası olan bir nothosaur’a aitti.

'40 MİLYON YILDAN DAHA YAŞLI'

Dr. Benjamin Kear yaptığı açıklamada, "Yeni Zelanda’da bulunan nothosaur, Güney Yarımküre’den daha önce bilinen en eski sauropterygian fosillerinden 40 milyon yıldan daha yaşlı" dedi.

Tipik olarak, en eski nothosaur fosilleri Panthalassa’nın kuzey kenarları boyunca bulunmuştur, bu nedenle bu keşif, bu hayvanların nereden geldiği ve nasıl yayıldıkları hakkında bildiklerimizi değiştiriyor.

'HEM GÜNEYE HEM DE KUZEYE HIZLA YAYILMIŞ'

Kear, “Sauropterygian küresel dağılımlarının zaman ayarlı bir evrimsel modelini kullanarak, nothosaurların ekvatorun yakınında ortaya çıktığını, daha sonra Dinozorlar Çağı’nın başlangıcını belirleyen felaketli kitlesel yok oluştan sonra karmaşık deniz ekosistemlerinin yeniden kurulmasıyla aynı anda hem kuzeye hem de güneye doğru hızla yayıldığını gösteriyoruz” dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

Deniz sürüngeni Nothosaur fosil