Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Everest Dağı'na dışkı bırakmak yasaklanıyor

İnsan atıklarıyla ilgili şikâyetler arttı. Yeni kurallar gereğince Everes'e tırmanan dağcıların dışkılarını poşete koyup yanlarında taşımaları gerekiyor.

Everest Dağı'na dışkı bırakmak yasaklanıyor

Nepal'in muhteşem dağlarından Everest'e olan ilgi, doğal güzelliği ve zirveye tırmanma heyecanıyla birlikte çevresel sorunları da beraberinde getiriyor. Son dönemde artan insan atıklarıyla ilgili şikâyetler üzerine, yetkililer yeni önlemler alarak Everest Dağı'nın temizliğine daha fazla odaklanıyorlar. Everest Dağı'na tırmananlar artık kendi dışkılarını temizlemek ve ana kampa geri getirmek zorunda kalacaklar.

BBC'de yer alan habere göre artık dağcılar dışkılarını yanında taşımak zorunda kalacak. Pasang Lhamu bölgesi belediye başkanı Mingma Sherpa, "Dağlarımız kokmaya başladı" diyerek, çevre kirliliğinin ciddiyetini vurguluyor. Bu nedenle, Everest bölgesinin büyük bölümünü kapsayan belediye, daha geniş önlemler kapsamında dağcıları dışkılarını poşetlere koyup geri getirmeleri konusunda uyarıyor.

Everest'in aşırı soğuk iklimi nedeniyle bırakılan dışkıların tam olarak çürümediği biliniyor. Bu durum, çevre kirliliğinin yanı sıra dağcıların sağlığını da tehdit ediyor. Mingma, "Kayalarda insan dışkısı görülmesi ve bazı dağcıların hastalanması gibi şikâyetler alıyoruz. Bu durum kabul edilemez ve bölgenin imajını olumsuz etkiliyor" şeklinde konuşuyor.

Everest ve çevresindeki diğer dağlarda çöp sorunu önemini korurken, Nepal ordusu liderliğinde yürütülen temizlik kampanyalarının sayısının artması olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak, atık yönetimi konusundaki zorluklar devam ediyor.

DIŞKILAR İÇİN VARİL BULUNUYOR

Everest Dağı'nın ana kamplarında tuvalet ihtiyacını karşılamak için variller bulunsa da, tırmanış sırasında bu işlem daha zor hale geliyor. Birçok dağcı ve destek personeli, çukurlara dışkılarını bırakıyor ancak bu uygulama yeterli değil. Zirveye doğru ilerlerken, dışkıların poşetlenerek geri getirilmesi gerekiyor.

Everest ve Lhotse zirvelerine tırmanacak dağcılar, ana kampta dönüşlerinde dışkı torbalarını kontrol ettirmek zorunda kalacaklar. Bu önlem, çevre koruma çabalarının bir parçası olarak hayata geçiriliyor.

Everest'in 7.906 metrelik yüksek kamplarından biri olan South Col, "açık tuvalet" olarak adlandırılmış durumda. Bu bölge, rüzgârlı ve karın az olduğu bir alan olması nedeniyle özellikle sorunlu. SPCC başkanı Chhiring Sherpa, bu bölgelerde atık sorununun devam ettiğini belirtiyor ve çözüm için daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

İRTİBAT OFİSİ KURULACAK

Nepal'in merkezi hükümetinin de daha önce alınan dağcılık kurallarını yeterince uygulamadığı eleştirileri yapılıyor. Ancak, Pasang Lhamu belediye başkanı Mingma, "Artık her şey değişecek. Bir irtibat ofisi kuracağız ve dağcıların dışkılarını geri getirmelerini sağlamak da dahil olmak üzere yeni önlemlerimizin uygulanmasını sağlayacağız" diyerek, geleceğe yönelik umut verici adımların atılacağını belirtiyor.

Everest'in eşsiz güzelliğini ve doğal zenginliğini korumak için atılan bu adımlar, sadece bölgeye değil, tüm dünyaya örnek olacak nitelikte. Everest'e tırmananlar için çevreyi koruma ve temizliğe katkı sağlama sorumluluğu artık daha da belirgin hale geliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

BBC Çevre çevre kirliliği çöp dağcı EVEREST DAĞI Kar Nepal