Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

70.000 kamu personeli kovulacak iddiası ülkeyi karıştırdı: 'Ne pahasına olursa olsun'

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, 70.000 kamu görevlisinin işine son verme planını açıkladı.

70.000 kamu personeli kovulacak iddiası ülkeyi karıştırdı: 'Ne pahasına olursa olsun'

12PUNTO DIŞ HABERLER

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, ülkenin zor durumdaki ekonomisini istikrara kavuşturmayı amaçlayan reformların bir parçası olarak devlet sektöründe 70.000 kişiyi işten çıkaracak ve 200.000'den fazla sosyal yardım programını sonlandıracak bir planı açıkladı.

Milei, önerilen önlemleri salı günü Buenos Aires'teki IEFA Latam Forumu'nda yaptığı bir saatlik konuşma sırasında duyurdu. 

Milei, yıllık enflasyonun %276 oranında azalmasına hatırlattı. Ülkede ki ekonomik problemlerin çözülmesi için kat edilmesi gereken çok yol olduğunu vurgulayan Arjantin Devlet Başkanı, "Karışıklığa sebep olan çok fazla şey var" dedi. 

"Çok daha fazla elektrikli testere var" ifadesini kullanan Milei, kemer sıkma politikalarının devam edeceğinin sinyalini verdi. 

Başkanlık kampanyası boyunca Milei'nin düzenli olarak elektrikli testere sallaması, sosyal harcamalarını kısma, emeklilik fonlarını kesme, ülkenin merkez bankasını kapatma ve bakanlıkların sayısını yarıdan fazla azaltma vaatlerinin çarpıcı bir örneğiydi. Devletin işlevlerinin en aza indirilmesini savunan Milei, Arjantin'in sorunlarını ticareti ve ihracatı artırarak çözmeyi planladığını belirtmişti.

Buenos Aires Times'ta çıkan haberlere göre, Milei bu yıl ülkenin mali dengeye ulaşmasını hedefliyor  ve bunu 'ne pahasına olursa olsun' yapmayı planlıyor.

Milei ayrıca 2025 kongre seçimlerinden sonra ekonomide reform yapma girişimlerini ikiye katlayacağını ve 3.000'den fazla reformun yolda olduğunu söyledi. Milei hükümeti, kamuoyunun ülkenin geleceğine olan güveninin artmasıyla desteklenecek bir toparlanma öngörüyor.

Milei, kamuoyu yoklamalarına atıfta bulunarak, "İnsanların umudu var, tünelin sonundaki ışığı görüyorlar" ifadesini kullandı.

Daha fazla kemer sıkma reformunun duyurulması, Arjantin'deki sendikalardan şiddetli bir tepki gelmesine yol açtı ve sendikalardan biri salı günü greve gitti. 

Kendini anarko-kapitalist olarak tanımlayan ve Aralık 2023'te göreve gelen Milei, programının sonuçlarının görülmesinin zaman alacağı ve işlerin iyileşmeden önce daha da kötüleşebileceği konusunda uyardı. Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin, onlarca yıldır süren kötü mali yönetimin ardından ciddi bir ekonomik krizle boğuşuyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Arjantin Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ekonomik kriz