ABD iade talebinden vazgeçecek mi? Julian Assange serbest kalabilir
ABD'nin, Julian Assange'ın İngiltere'de hapiste kaldığı sürenin cezasını tamamlaması için yeterli olduğuna karar verebileceği ve Assange'ın serbest kalabileceği iddia edildi.
12PUNTO DIŞ HABERLER
ABD Adalet Bakanlığı'nın, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın casusluk suçlamasıyla ABD'ye iade edilmemek için 'kabahat' suçunu kabul etmesine izin verip vermemeyi değerlendirdiği iddia ediliyor.
Wall Street Journal'da yer alan habere göre, ismi açıklanmayan kaynaklar, potansiyel anlaşmanın, Wikileaks'in kurucusunun Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde yattığı beş yılı ceza olarak sayıp, Assange'ın gizli bilgileri yanlış kullanma suçunu kabul etmesini içerdiğini söyledi.
Habere göre, Assange'ın avukatları ve ABD'li yetkililer olası bir pazarlığın taslağını çıkarmak için son aylarda ön görüşmelerde bulundu. Ancak tutuklu gazetecinin avukatı Barry Pollack, bakanlığın anlaşmayı kabul etmeye hazır olduğuna dair 'hiçbir işaret olmadığını' söyledi.
Anlaşmaya varılması halinde, on yıldan uzun süredir devam eden hukuki mücadele sona erecek. Assange, reddettiği cinsel suç iddiaları nedeniyle 2010 yılında İngiliz polisi tarafından tutuklanmasının ardından 2012 yılında kefaletle serbest bırakıldı ve Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı. 2019 yılında Ekvador'un sığınma hakkını iptal etmesi üzerine tekrar tutuklandı ve o zamandan beri Belmarsh'ta kaldı.
ABD Adalet Bakanlığı, İngiltere'de tutuklandığı dönemde Assange'a karşı 17 ayrı casusluk suçu içeren bir iddianame yayınladı. Eski WikiLeaks patronu ABD'ye iade edilip, mahkum edilirse 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Suçlamalar, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği iddia edilen savaş suçlarını detaylandıran Pentagon belgeleri de dahil olmak üzere çeşitli gizli materyallerin yayınlanmasından kaynaklanıyor.
Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, Assange'ın ABD'ye transferini 2022'de onaylamış, ancak neredeyse beş yıllık hücre hapsinden sonra artık sağlık durumu kötü olan Assange defalarca temyiz başvurusunda bulunmuştu, bu başvuruların hiçbiri başarılı olmamıştı. Geçtiğimiz ay Britanya Yüksek Mahkemesi, Assange'a iadesine itiraz etmesi için son bir şans verilmesi yönündeki kararı ertelemişti.
Avustralya doğumlu gazetecinin söz konusu gizli materyalleri yayınlaması ancak 'çalmaması' nedeniyle Washington'un Assange'ı yargılamak için Casusluk Yasası'nı kullanması tartışmalara sebep olmuştu. Eski ABD Başkanı Barack Obama, Assange'ın faaliyetinin herhangi bir gazeteninkinden farklı olmadığını ve bu nedenle ABD Anayasası'nın birinci maddesi tarafından korunduğunu ileri sürerek, Assange'a karşı suç duyurusunda bulunmayı reddetmişti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 25 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
24 Kasım reyting sonuçları: Deha mı Teşkilat mı birinci oldu?
MasterChef kim elendi? 24 Kasım MasterChef Türkiye elenen isim kim oldu?
Arka Sokaklar'daki tarikat sahneleri İslamcı kesimi rahatsız etmişti
Wanda Nara'nın sevgilisi L-Gante'den Galatasaray'a saygısızlık!
Harp Okulu’nda geçen yıl ne oldu?
Narin cinayetinde sır perdesi aralanıyor
Yandaş yazardan yeni seçim anketi
Cübbeli Ahmet'ten Mauro Icardi'ye
Teğmenlerin komutanı görevden alındı