ABD'den Avrupa'ya akıl hocalığı: "Türkiye'yi kullan, hukuk ve demokrasinin ikinci plana atılmasına takılma"
ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND Corporation, Avrupa Birliği'ne yönelik hazırladığı raporda Avrupa ülkelerine akıl hocalığı yaptı. NATO müttefiklerinin Türkiye ile daha stratejik işbirliği yapmasını ve hukuk garabetlerini umursaması gerektiğini belirtti

ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND Corporation, Avrupa Birliği'ne yönelik bir rapor yayımlayarak Türkiye'nin NATO içindeki stratejik önemine dikkat çekti. "Türkiye’ye Yönelmek" başlıklı yazıda, Türkiye’nin askeri ve diplomatik kapasitesinin Avrupa için önemli bir ortaklık fırsatı sunduğu vurgulandı. Raporda, NATO müttefiklerinin Ankara ile daha yakın bir iş birliği kurmaları gerektiği belirtilirken, Avrupa’nın Türkiye’deki iç siyasi gelişmelere odaklanmak yerine ortak stratejik çıkarları öncelemesi gerektiği ifade edildi.
TÜRKİYE’NİN ASKERİ GÜCÜ VE NATO’DAKİ ROLÜ
Rand analisti Rebecca Lucas imzalı raporda, Türkiye’nin NATO’nun ikinci en büyük ordusuna sahip olduğu hatırlatılarak, bu gücün özellikle Ukrayna ve Karadeniz'deki gelişmeler açısından kritik olduğu belirtildi. Türkiye’nin Ukrayna’ya askeri yardımlar sunduğu ve Montreux Sözleşmesi kapsamında Rus deniz hareketliliğini kısıtlayarak Batı’nın stratejik çıkarlarına hizmet ettiği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’nin NATO içindeki rolünün, sahip olduğu geniş diplomatik ve ekonomik ağlar sayesinde Batı için değerli bir kaldıraç olduğu ifade edildi.
"TÜRKİYE’NİN BATILILAŞMIŞ BİR MÜTTEFİK OLACAĞI YANILSAMASI TERK EDİLMELİ"
Raporda dikkat çeken bir diğer başlık ise Türkiye’nin ideolojik değil, işlemsel bir müttefik olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgusu oldu. "Avrupa liderleri, Türkiye'nin Batılılaşmış bir müttefik olacağı yanılsamasını terk etmeli" ifadesiyle Türkiye'nin mevcut politik gerçekleriyle kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Bunun yerine ortak çıkarların ideolojik uyumdan daha önemli olduğu bir ilişki modelinin benimsenmesi önerildi.
ABD VE AVRUPA İÇİN TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Lucas’ın analizinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımının olası görünmediği ancak NATO için vazgeçilmez bir ortak olduğu vurgulandı. Bu kapsamda, NATO’nun Türkiye’yi zorlamak yerine, mevcut bağımsız pozisyonunu Batı ile uyumlu hale getirecek iş birlikleri geliştirmesi gerektiği ifade edildi. Türkiye’nin, Karadeniz ve Suriye gibi bölgelerde Rusya’nın etkisini dengeleyebileceği belirtilerek, Batı’nın bu noktada Türkiye ile ortak hareket etmesinin önemine dikkat çekildi.
HUKUK VE DEMOKRASİ KONULARINA GÖZ YUMULMASI TAVSİYESİ
RAND raporunda Türkiye’deki demokrasi ve hukuk sistemine ilişkin doğrudan bir eleştiri getirilmezken, Avrupa ülkelerine, Türkiye’deki siyasi gelişmeleri göz ardı ederek stratejik iş birliği kurmaları tavsiye edildi. Bu durum, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin ikinci plana atıldığı bir NATO politikasına işaret ediyor. Raporda, “Türkiye ideal bir müttefik değil ancak günümüzün jeopolitik şartlarında ideal müttefikler NATO’nun göze alamayacağı bir lüks” ifadeleri yer aldı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İmamoğlu ile birlikte 28 kişinin daha diploması iptal edilmişti

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım!

Yandaş ROK'tan çok konuşulacak Fatih Altaylı iddiası

DEM iktidara ve devlete ortak mı oluyor?

Kılıçdaroğlu cephesi harekete geçti

Fatih Altaylı'dan 'AKP'ye oy vereceğim' çıkışı

Emekli maaşları iptal ediliyor!

Sermaye grubu boykot çağrısını hedef aldı

Hemşehri derneği deyip geçme

Gelinim Mutfakta 2 Nisan Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?
