Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Alman bakana soru soran Rus gazeteciye BM'den ceza: Akreditasyon derecesi düşürüldü

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rus bir gazeteci Almanya Dışişleri Bakanı'na soru sormaya çalıştı. Ancak gazeteci, fiziksel olarak engellendi ve uzaklaştırıldı. Olayın üstünden bir hafta geçmesinin ardından BM, gazetecinin akreditasyonunu düşürdü.

Alman bakana soru soran Rus gazeteciye BM'den ceza: Akreditasyon derecesi düşürüldü

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 79. BM Genel kurulu sırasında Rus bir gazeteciyle gerilim yaşamıştı. Baerbock'a soru sormaya çalışan gazeteci, bakanın korumaları tarafından engellenmişti. Olay Alman basınında tepkiyle karşılanmış ve 'ifade özgürlüğü' bağlamında tartışmalara neden olmuştu. BM, olaydan bir hafta sonra Rus gazetecinin akreditasyon seviyesini düşürdüğünü açıkladı.

New York'ta BM merkezinde görev yapan 'Russia 1' televizyon kanalının Büro Şefi Valentin Bogdanov, olaya ilişkin bir demeç verdi.

Bogdanov, kendisinin 79. BM Genel Kurulu'nun ilk gününde, gazeteciler için kısıtlama bulunmayan bir alanda Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'u gördüğünü ve tıpkı diğer gazeteciler gibi yaklaşarak soru sormak istediğini dile getirdi.

AA'ya konuşan Bogdanov, Alman Dışişleri Bakanı'na çok kısa bir şekilde Ukrayna'daki duruma ilişkin 'Almanya ve Rusya arasında doğrudan müzakereler yürütülebilir mi?' sorusunu yönelttiğini aktardı. Rus gazeteci, bunun cevabının gayet basit bir 'Evet' ya da 'Hayır' olduğunu ifade etti.

Bogdanov, Baerbock'un soruya cevap vermediğini, ileride basın toplantısı olacağını göstererek kendisini oraya yönlendirdiğini söyledi.

'ALMAN DİPLOMAT BANA SALDIRDI'

Bunun üzerine, Alman gazetecilerin de bulunduğu basın toplantısına doğru yöneldiğini anlatan Bogdanov, 'Alman bir diplomat tarafından saldırıya uğradığını' belirtti.

Bogdanov, New York'taki Almanya Daimi Temsilciliği'nde görev alan diplomatın, 'Bana dokunma, akredite BM muhabiriyim' demesine rağmen birkaç kez kendisine dokunup fiziksel saldırıda bulunduğunu ifade etti.

Tekrar basın toplantısına doğru gitmeye çalışınca başka kişiler tarafından da itildiğini anlatan Bogdanov, daha sonra olay yerinden ayrıldıklarını kaydetti.

11 YILDIR BM'DE ÇALIŞIYORDU

Bogdanov, 11 yıldır BM'de çalıştığını ve bütün kuralları çok iyi bildiğini, yaşadığı olaya ilişkin BM basın birimiyle derhal irtibata geçtiğini söyledi.

Olayın üzerinden bir hafta geçtikten sonra BM basın biriminin kendisine bir mektup ilettiğini; burada 'kuralları ihlal ettikleri' gerekçesiyle kendisi ve kameramanının basın akreditasyonunun derecelerinin düşürüldüğünün bildirildiğini aktardı.

Bogdanov, mektupta röportaj için yetkililerin rızasının gerektiğinin belirtildiğini aktararak bunun bir röportaj olmadığını, oradaki tüm gazeteciler gibi tek bir soru yöneltmeye çalıştığını belirtti.

'İŞİMİ YAPTIĞIM İÇİN CEZALANDIRILDIM'

'Sadece işini yaptığı için cezalandırıldığını' kaydeden Bogdanov, aynı zamanda BM basın biriminin karara ilişkin bilgi vermek ya da ondan bilgi almak için irtibat kurmadığını bildirdi.

Bogdanov, kendisine fiziksel müdahalenin ABD yasalarına göre bir saldırı olduğunu da belirterek şikayette bulunabileceğini ancak böyle bir niyeti olmadığını dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock

RUSYA KONUYU ÜST MAKAMLARA TAŞIDI

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, yaptığı açıklamada, meseleyi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in dikkatine sunduğunu bildirdi.

Guterres'e mektup yazdığını kaydeden Nebenzia, 'Bunun kabul edilemez olduğunu ve kararın acilen geri alınmasını talep ettik' dedi.

Nebenzia, Guterres'in konuyla ilgileneceğini aktararak Rus gazetecinin karşılaştığı muamelenin şoke edici olduğunu; cezalandırılması gerekenin, gazeteciye müdahalede bulunan Almanya Daimi Temsilciliği'ndeki kişi olduğunu ifade etti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise meselenin BM Küresel İletişim Birimi tarafından ele alındığını bildirdi.

Henüz daha fazla detaya sahip olmadığını ifade eden Dujarric, bilgi edindiğinde paylaşacağını kaydetti.

Russia 1'in New York Büro Şefi Valentin Bogdanov


Haber Kaynağı : AA

Rusya Almanya Annalena Baerbock gazeteci BM