Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Anayasa'ya göre 3. kez aday olamayacaktı: Senegal Devlet Başkanı Sall'den polise “Göstericileri vurun” talimatı

25 Şubat’ta yapılması planlanan seçimlerin ‘süresiz’ ertelenmesinin ardından ülkede başlayan gösterilere şiddet karıştı. Devlet başkanı Macky Sall, şu ana kadar 3 kişinin yaşamını yitirdiği gösterilere müdahale eden polislere, “Göstericileri vurun” talimatı verdi. Sall'ın Anayasa'ya göre 3. dönem için aday olmaması gerekiyordu.

Anayasa'ya göre 3. kez aday olamayacaktı:  Senegal Devlet Başkanı Sall'den polise “Göstericileri vurun” talimatı

12PUNTO DIŞ HABERLER

Senegal Devlet Başkanı Başkan Macky Sall, 25 Şubat’ta yapılması planlanan seçimlerin ‘süresiz’ ertelenmesinin ardından oluşan şiddet olayları sonrası açıklamada bulundu. 

MUHALEFET SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Seçime kısa süre kala gelen iptal kararının ardından, muhalif adaylar halkı protestoya davet etmişti. 

İki dönemdir başkanlık yapan Sall, Anayasa'ya göre 3. dönem için aday olamayacaktı.

Fransız Mediapart'ta yer alan habere göre; Afrika’da darbe yaşanmamış tek Batı Afrika ülkesi olan Senegal, yaşananların ardından unvanını kaybedebilir. Ülkede daha önce hiçbir seçim ertelenmezken muhalefet partileri karara karşı suç duyurusunda bulundu.

Al Jazeera’da yer alan bir iddiaya göre ise, erteleme kararının arkasındaki asıl neden, Sall’ın desteklediği koalisyonunda başında bulunan başbakan Amadou Ba’nın popülerliğinin azalmasından korkması. 

Normal şartlar Senegal’de resmi kampanya süreci 4 Şubat’ta başlayacak ve seçim gününe kadar sürecekti. 

Macky Sall, 3 Şubat günü televizyonda yaptığı konuşmayla süresiz erteleme kararını duyurdu. 

Sall neden olarak Seçim Kurulunun bazı adayları yanlış şekilde seçimden diskalifiye etmesini gösterdi. Mediapart’a göre diskalifiye edilen adayların hepsi Sall ile siyasi olarak çıkar ilişkisine sahip değil. Ancak Sall’ın, iktidar süresini uzatmak için adayların diskalifiye edilmesini kullandığı düşünülüyor. 

MUHALİF LİDERİ HAPİSTE

Ülkede daha önce en güçlü muhalif liderlerden olan Ousmane Sonko’nun, suç kaydı olduğu gerekçesiyle seçimlere katılmasına izin verilmemişti. Sonko ‘halkı isyana teşvik’ suçuyla yargılanmış ve hüküm giymişti. Sonko halen cezaevinde tutuluyor. 

"AMACIM UZLAŞI, GÖSTERİCİLERİ VURUN"

Ülkede son olarak gerilimin artmaya devam etmesi ve göstericilerin başkent Dakar’da geniş katılımlı protestolar düzenlemeye başlaması üzerine başkan Sall, polise göstericilerin vurulması talimatını verdi. Sall amacının ülkedeki anlaşmazlıkları çözerek ‘uzlaşı’ ve ‘ulusal diyalog’ süreçlerini başlatmak olduğunu söylüyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Anayasa Senegal Macky Sall