Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Bilim insanları HIV'li hücreleri tedavi etmeyi başardı: Kanser tedavisinde yeni umut

Bilim insanları, Nobel Ödülü sahibi Crispr gen düzenleme teknolojisini kullanarak HIV'i enfekte olmuş hücrelerden başarıyla yok ettiklerini açıkladı.

Bilim insanları HIV'li hücreleri tedavi etmeyi başardı: Kanser tedavisinde yeni umut

12PUNTO DIŞ HABERLER

Bilim insanları 'Crispr' teknolojisini kullanarak HIV tedavisinde sonuç elde etmeyi başardıklarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre HIV tedavisinde kullanılan yeni yöntem, 'makas gibi çalışıyor' ve moleküler düzeyde DNA'yı kesiyor, böylece 'kötü parçalar' hücreden uzaklaştırılabiliyor veya etkisiz hale getirilebiliyor.

BBC'de yer alan habere göre, çalışmanın amacı, vücudu virüsten tamamen kurtarabilmek, ancak yeni geliştirilen yöntemin güvenli ve etkili olup olmadığını kontrol etmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiği söyleniyor.

Mevcut HIV ilaçları virüsü durdurabiliyor ancak ortadan kaldıramakta etkisiz kalıyor.

ECCMID 2024 adlı tıbbi konferansta ilk bulgularının bir özetini sunacak olan Amsterdam Üniversitesi ekibi, çalışmalarının yalnızca 'teorinin kanıtı' olarak kaldığını ve yakın zamanda HIV'e çare olmayacağını vurguladı. 

Nottingham Üniversitesi'nde kök hücre ve gen terapisi teknolojileri doçenti olan Dr. James Dixon da bulguların daha fazla incelenmesi gerektiğini bildirdi.

Dixon, "Bu hücre analizlerinin sonuçlarının tüm vücutta geçerli olduğunu göstermek için çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacak. Yöntemin HIV'lileri tedavi etmekte kullanılması için çok daha fazla gelişmeye ihtiyaç olacak." ifadelerini kullandı.

CRISPR, HIV TEDAVİSİ İÇİN YENİ UMUT MU?

Başka bilim insanları da Crispr'ı HIV tedavisinde kullanmaya çalışıyor.

Excision BioTherapeutics, yakın zamanda yürüttüğü araştırmada 48 ??hafta sonunda HIV hastası üç gönüllünün Crispr ile terapi aldığını, hastalarda ciddi bir yan etkinin görülmediğini belirtmişti.

Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nde virüs uzmanı olan Dr. Jonathan Stoye, HIV'i vücutta barındırabilecek tüm hücrelerden uzaklaştırmanın "son derece zorlu" olduğunu savunuyor.

Stoye, BBC'ye verdiği demeçte şunları kaydediyor:

"Tedavinin hedef dışı etkileri ve olası uzun vadeli yan etkileri endişe yaratmaya devam ediyor. Bu nedenle, Crispr tabanlı herhangi bir tedavinin, etkili olduğu kanıtlansa bile, rutin hale gelmesi için uzun yıllar gerekmesi muhtemel görünüyor."

HIV NEDİR?

HIV, kendi kopyalarını oluşturmak için kendi mekanizmalarını kullanarak bağışıklık sistemi hücrelerine bulaşır ve onlara saldırır.

Etkili tedaviyle bile bazı hastalarda virüslü hücreler dinlenme durumuna geçer; dolayısıyla hasta aktif olarak yeni virüs üretmese de HIV'in DNA'sını veya genetik materyalini taşır.

HIV'li kişilerin çoğunun yaşam boyu antiretroviral tedaviye ihtiyacı vardır. Hasta ilaçları almayı bırakırsa, uyuyan virüs yeniden uyanabilir ve yeniden sorunlara neden olabilir.

Çok etkili olan antiretroviral tedaviye devam eden kişiler, HIV olmayan kişilerle aynı yaşam beklentisine sahip olabilirler.

İngiltere'de HIV ve cinsel sağlık konularında çalışan yardım kuruluşu Terrence Higgins Trust'tan Richard Angell araştırmayla ilgili şunları söyledi: 

"Yıllarca zaman geçmesine rağmen, bugünkü araştırma HIV tedavisi arayışında önemli bir adımdır. Bu teknolojiyi halihazırda HIV ile yaşayanlar için bir tedaviye dönüştürmek adına gereken çalışma hızlandırılmalıdır."

Angell ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"HIV'in henüz bir tedavisi olmasa da herkesin inanılmaz derecede etkili bir HIV tedavisine sahip olduğumuzu bilmesi hayati önem taşıyor. Bu tedavi, HIV ile yaşayan insanların uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamayı bekleyebilecekleri anlamına geliyor. İlaçlarını reçete edildiği gibi alırlarsa, virüsü başkalarına geçiremezler." 


Haber Kaynağı : 12punto

HIV CRISPR DNA Tedavi kanser tedavisi