Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,3943
Dolar
Arrow
35,9072
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9296
Altın
Arrow
3304,0000
BIST
Arrow
9.719

DeepSeek'in kurucusu kim? Liang Wenfeng: 'Bilinmeyene doğru' yatırım yapan girişimci

Liang Wenfeng birkaç hafta içinde teknoloji sektörünün en çok konuşulan isimlerinden biri haline geldi. Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek'in 39 yaşındaki kurucusu Wenfeng, AGI'ye (Yapay Genel Zeka) ulaşmak istediğini belirtiyor. Peki Liang Wenfeng kim?

DeepSeek'in kurucusu kim? Liang Wenfeng: 'Bilinmeyene doğru' yatırım yapan girişimci

12punto DIŞ HABERLER

Liang Wenfeng, geçtiğimiz 20 Ocak'a kadar basında tanınmıyordu. Ancak Çin Başbakanı Li Qiang'ın ev sahipliğinde düzenlenen bir sempozyumda konuşma yapması istenince, Wenfeng'in kimliği merak uyandırdı. DeepSeek'in kurucusu, basına şu ana kadar sadece iki röportaj verdi.

2024 ve 2023'te Çin medya kuruluşu Waves'e iki röportaj veren Wenfeng, kamuoyu önünde başka hiçbir açıklama yapmadı.

Çinli yayın kuruluşu CCTV'nin, Qiang'ın sempozyumundan yayınladığı fotoğraf ve videolarda, Wenfeng'in genç görünümü ve rahat tavırlarıyla diğer katılımcılardan 'oldukça farklı' bir profile sahip olduğu görüldü.

Wenfeng'in Çin hükümet politikalarına ilişkin görüşlerini paylaşmaya davet edilmesi, DeepSeek'in küresel yapay zeka endüstrisinin gündemine oturmasından hemen önce gerçekleşti. Bu durum, Pekin hükümetinin DeepSeek'ten 'etkilendiği' yorumlarına neden oldu.

DeepSeek, 10 Ocak'ta ücretsiz bir yapay zeka asistanı olan V3'ü, 20 Ocak'ta ise Chat GPT'ye rakip R1'i yayınladı. Şirketin atılımları teknoloji hisselerinde küresel bir satış dalgasına yol açtı.

Geçtiğimiz yıl Baidu CEO'su Robin Li, Çin Başbakanı'nın başkanlığında benzer bir sempozyumda konuşmuştu. Mart 2023'te Çin'in Chat GPT'ye rakip ilk yapay zeka modelini geliştirdiklerini duyuran Li, aynı yıl verdiği bir röportajda Çin'in Microsoft destekli OpenAI'ın başarısını asla tekrarlayamayacağını dile getirmişti.

Buna karşın Wenfeng'in yaklaşımı, OpenAI ile rekabet edebilecek bir model oluşturmak için teknoloji ithalatı yapmak yerine yeni mühendislik yöntemleri geliştirmeye odaklanmaktı. Genç CEO'nun bu yaklaşımı, DeepSeek'in kısıtlı olanaklarla yapay zeka modelleri geliştirmeye çalışan diğer Çinli şirketlerden ayrışmasını sağladı.

Wenfeng, geçen yıl Temmuz ayında Waves ile yaptığı bir röportajda, şunları ifade etmişti:

''Çin'in yapay zekası sonsuza kadar (ABD'nin yapay zeka teknolojisini) geriden takip etme pozisyonunda olamaz. Çin'de, bizim yapay zeka araştırmalarımız ile ABD arasında genellikle bir veya iki yıllık bir fark olduğunu söylüyoruz, ancak gerçek fark orijinallik ile taklit arasındaki farktır.''

AGI'Yİ AMAÇLIYOR

DeepSeek, ABD'li rakibi OpenAI'ın aksine tüm modellerini açık kaynaklı yapma kararı aldı. Wenfeng röportajlarında, asıl amaçlarının 'abartılı karlar' değil, AGI'yi inşa etmek olduğunu vurgulamıştı.

Wenfeng bu duruma dair şu görüşlerini paylaştı:

'Geçtiğimiz otuz yılda (Çin'in teknoloji endüstrisi) sadece para kazanmayı amaçladı ve yeniliği görmezden geldi. Yenilik sadece (karı amaçlayan) işler tarafından yönlendirilmez, aynı zamanda merak ve yaratma arzusuna da ihtiyaç duyar.'

Wenfeng'in röportajları, ABD'li teknoloji uzmanlarının, Silikon Vadisi'nin Çinli emsallerine göre üstün olmasının nedenlerinden biri olduğunu iddia ettiği 'açık kaynak kültürünü' benimsediğini ortaya koyuyor.

Genç girişimcinin açık kaynak politikasına dair görüşleri ise şu şekilde:

'OpenAI kapalı kaynaklı olsa bile, diğerlerinin onu yakalamasını engelleyemez... Açık kaynak, bir ticari uygulama olmaktan ziyade kültürel bir uygulamadır... Bunu yapan şirket yumuşak güce (soft power) sahip olacaktır.'

DeepSeek'in sloganı: 'Bilinmeyene doğru'

WENFENG'İN ÖZGEÇMİŞİ

Wenfeng, seksenlerde ve doksanlarda ülkenin piyasa kapitalizmini benimsemesine öncülük eden güney eyaleti Guangdong'da büyüdü. DeepSeek'in kurucusu bir röportajında, o zamanlar 'okumaktan çok iş kurmayı önemseyen' insanlarla çevrili olduğunu ancak kendisinin daha çok akademik eğilimli biri olduğunu belirtmişti.

17 yaşındayken Çin'in en seçkin okullarından Zhejiang Üniversitesine kaydolan Wenfeng, Elektronik ve İletişim Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Genç girişimci 2010 yılında Bilgi ve İletişim Mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı.

Wenfeng 2015 yılında, borsada yapacağı işlemlere karmaşık matematiksel algoritmalar kullanarak karar veren bir hedge fonunun kurucu ortağı oldu. Fonun portföyü 2021 yılı sonunda 100 milyar yuanı (13,79 milyar dolar) aştı.

Ancak Wenfeng, Nisan 2023'te WeChat hesabından bir duyuru yaparak, ilgi alanını yatırım sektörünün ötesine genişleteceğini ve kaynaklarını ''AGI'nin özünü keşfetmeye'' yoğunlaştıracağını ifade etti. DeepSeek, Wenfeng'in bu açıklamasından bir ay sonra kuruldu.

OpenAI, AGI'yi, 'ekonomik açıdan en değerli görevlerde insanlardan daha üstün olan otonom sistemler' olarak tanımlıyor.

DeepSeek'in çalışanlarının büyük çoğunluğu Çin'in en iyi üniversitelerinden mezun gençlerden ve doktora öğrencilerinden oluşuyor. Wenfeng, bu kişilerin DeepSeek'te çalışmayı tercih etmelerinin nedeninin, şirketin 'yapay zeka alanındaki en büyük zorluklarla mücadele etmesi' olduğunu düşünüyor.

Temmuz ayında yaptığı açıklamada Wenfeng, 'En iyi yetenekleri çeken şey, dünyanın en zor problemlerini çözmektir' diye konuşmuştu.


Haber Kaynağı : 12punto

ABD Deepseek Çin Liang Wenfeng