Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Dünyada geçen haftaya damga vuran olaylar: Başrollerde; ABD, İran, Almanya, Kuzey Kore ve Vatikan yer alıyor

Dünyada geride bıraktığımız haftada siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda ciddi gelişmeler yaşandı. Husi milislerinin Kızıldeniz'deki saldırıları, ABD'nin Husi milislerine karşı koalisyon oluşturması, İran'ın, Almanya'nın Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırması, Kuzey Kore'nin atom bombası taşıyabilen füzeyi Japon Denizi'ne fırlatması ve Vatikan'ın eşcinsel çiftlerin kutsanmasına izin vermesi dünya gündemini meşgul etti. İşte dünyada yaşanan gelişmelerin perde arkası....

Dünyada geçen haftaya damga vuran olaylar: Başrollerde; ABD, İran, Almanya, Kuzey Kore ve Vatikan yer alıyor

12punto.com.tr

Geçtiğimiz hafta küresel ölçekte dünya kamuoyunu meşgul eden pek çok gelişme yaşandı.

Rusya'da politikacı Alexei Navalny'nin kaybolması, İran'ın, Almanya'nın Tahran Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırması, Husi milislerinin Kızıldeniz'deki saldırıları, ABD'nin Husi milislerine karşı koalisyon oluşturması, İran'ın, birçok benzin istasyonunda ödeme sistemlerinde yaşanan yazılım sorunlarıyla ilgili İsrail'i suçlaması, Kuzey Kore'nin atom bombası taşıyabilen füzeyi Japon Denizi'ne fırlatması, Çin'deki büyük deprem ve Vatikan'ın eşcinsel çiftlerin kutsanmasına izin vermesi öne çıkan gelişmeler arasında yer aldı.

İŞTE DÜNYADA GEÇEN HAFTAYA DAMGASINI VURAN OLAYLAR:

Navalny'den hâlâ iz yok (21.12.2023)

Rusya'da iki haftadan fazla süredir kayıp olan muhalif politikacı Alexei Navalny'nin ekibi, Navalny'nin yerini belirlemeye yardımı olacak bilgileri getirecek kişilere ödül teklif etti.

Navalny'nin sözcüsü Kira Jarmysch, umutlarının hâlâ devam ettiğini, hapishane nakillerinde, diğer mahkumların ya da gardiyanların bazı şeyleri fark etmiş olabileceklerini düşündüklerini, buralardan gelebilecek olası bilgileri beklediklerini söyledi.

İran, Almanya'nın Tahran Büyükelçisi'ni görüşmek üzere çağırdı (20.12.2023)

Alman vatandaşı olan 36 yaşındaki bir İranlı, Bochum'da bir sinagoga yönelik planladığı kundaklama saldırısı nedeniyle, Düsseldorf Yüksek Mahkemesi tarafından suçlu bulunarak 9 aylık hapis cezasına çarptırıldı.

Verilen karar sonrasında, İranlı makamlar, Almanya'nın Tahran Büyükelçisi'ni görüşmeye çağırdı. İran, Alman yargısının "temelsiz olduğunu idda ettiği suçlamalarını" protesto etmek üzere, İran'ın Berlin'deki temsilcisini geri çağırdığını açıkladı.

Alman Büyükelçi Hans-Udo Muzel, İran Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konuda bilgilendirildi. Ancak Almanya, Essen'deki Rabbinerhaus'a yapılan saldırının da bu planla bağlantılı olduğunu, bu eylemlerle Almanya'da korku yaratmanın amaçlandığını belirtti.  

Husi-Milislerinin Kızıldeniz'deki Saldırılarının Asıl Amacı Ne? (19.12.2023)

Son haftalarda Husi milislerinin Kızıl Deniz'deki gemilere yönelik saldırılarını artırdığı bildirildi. Yemen’deki  milis grup, Ortadoğu'daki savaşı ve Filistinlilere verdiği desteği manşete taşıdı.

Husi-Politbüro üyesi, Arap haber kanalı El-Cezire'ye yaptığı açıklamada, Gazze'ye yapılan saldırılar sona ermezse operasyonlarını genişleteceklerini ve tırmandıracaklarını belirtti.

Bu durum, bölgesel güvenlik ve siyasi dengeler açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Çin'deki Büyük Deprem (19.12.2023)

Çin'in kuzeybatısında meydana gelen şiddetli depremde en az 126 kişi hayatını kaybetti ve 500'den fazla kişi yaralandı. Gece sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle, enkaz altındakilerin hayatta kalma şansları azalıyor.

Bölgede gece sıcaklıkları eksi on iki dereceye kadar düştü. İnsanlar, soğukta dışarıda yaktıkları açık ateşlerde ısınarak hayatta kalmaya çalışıyor.

ABD'nin Husi Milislerine Karşı Koalisyon Oluşturması (19.12.2023)

ABD, Kızıldeniz'deki ticaret gemilerine yönelik artan Husi milis saldırılarına yanıt olarak bir askeri koalisyon oluşturdu. Bu çok uluslu "Operation Prosperity Guardian" güvenlik girişimine, Birleşik Krallık, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya dahil olma üzere on ülke katıldı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya'nın henüz katılım talebini değerlendirdiğini açıkladı.

İran, İsrail'i İran’daki Benzin İstasyonlarına Siber Saldırı Düzenlemek ile Suçluyor (18.12.2023)

İran, birçok benzin istasyonunda ödeme sistemlerinde yaşanan ciddi yazılım sorunları için İsrail'i suçladı. Petrol Bakanı Cevad Odschi, İsrail ve Amerika'nın, diğer alanlardaki başarısızlıkları nedeniyle İran halkını bu şekilde zor durumda bırakmak istediklerini belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı, bu suçlamayı devlet haber ajansı Irna aracılığıyla duyurdu.

Kuzey Kore Atom Bombası Taşıyabilen Füze Fırlatıyor (18.12.2023)

Kuzey Kore, BM kararlarına rağmen, atom bombası taşıyabilen uzun menzilli bir füze fırlattı. Japon Savunma Bakanlığı, füzenin 15 bin kilometreden fazla menzile sahip bir kıtalararası balistik füze olduğunu ve teorik olarak tüm ABD topraklarını vurabileceğini açıkladı.

Füze, yaklaşık 1.000 kilometrelik bir mesafe kat ettikten sonra Japon Denizi'ne düştü. Bu olay, Kuzey Kore'nin önceki hafta sonu Pyongyang yakınlarından fırlattığı kısa menzilli füzeyi fırlatmasının ardından gerçekleşti.

Vatikan Eşcinsel Çiftlerin Kutsanmasına İzin Verdi (18.12.2023)

Vatikan, eşcinsel çiftlerin Katolik Kilisesi'nde kutsanmasına izin verdi. Bu karar, 2021'de Vatikan'ın Alman Kilisesi'ne bu tür kutsamalara izin vermemesinden bu yana, önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Karar, hem Kardinal Victor Fernandez'in imzasını taşıyor hem de Papa Francis tarafından onaylandı. Açıklamada, Kilise'nin bir kişiye tanrının korumasını, mutluluğunu ve başarısını dileme anlamına gelen kutsama anlayışının, Papa Francis'in pastoral idealleri ışığında "genişletildiği ve zenginleştirildiği" belirtildi.

Bu adım, Vatikan'ın eşcinsel ilişkilerin tanınması ile ilgili daha önceki politikalarına bakıldığında, önemli bir değişim olarak görülüyor.


Haber Kaynağı : Reyhan Küçük

İlgili Haberler

ABD Almanya İran İsrail