Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.975

Filipinler'de maymun çiçeği vakası artıyor

Filipinler'de 2 kişide daha maymun çiçeği virüsünün (mpox) tespit edilmesiyle ülke genelindeki vaka sayısının 3'e çıktığı bildirildi.

Filipinler'de maymun çiçeği vakası artıyor

Filipinler'de maymun çiçeği vakalarının sayısı 3'e yükseldi

Filipinler Sağlık Bakanlığı'nın Facebook hesabından ülkedeki vaka artışına ilişkin açıklamada bulunuldu.

Açıklamada, başkent Manila ve çevresinde ikamet eden 30 yaşlarındaki iki kişide M çiçeği virüsünün daha hafif varyantı Klad 2'ye rastlandığı belirtildi.

AKTİF VAKA SAYISI 3'E ÇIKTI

Yeni maymun çiçeği varyantının yol açtığı küresel salgın dalgasında Filipinler'de tespit edilen aktif vakaların sayısı 3'e ulaştı.

Filipinler'de bu yılın ilk M çiçeği vakasına 19 Ağustos'ta rastlanmıştı.

HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla uluslararası yayılma potansiyeli olasılığı karşısında 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı almıştı.

DSÖ Acil Durum Komitesi, maymun çiçeği virüsüyle ilgili durumun uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna yönelik tavsiye görüşünü açıklamıştı.

Afrika Birliği de Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini duyurmuştu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyayı kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.


Haber Kaynağı : AA

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği maymun çiçeği virüsü Filipinler