Almanya'nın meşhur Ekim festivali 'Oktoberfest' başladı: 'Fıçı delindi'
Almanya'nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl düzenlenen Ekim Festivali(Oktoberfest), bu yıl da birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Eylül ayının sonlarına denk gelen festival, Ekim ayının ilk günlerine kadar sürüyor ve yaklaşık 6 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.
21 Eylül'de başlayan festival, geleneksel olarak 16 gün devam ediyor ve Ekim ayının ilk Pazar günü de etkinlikler dahil ediliyor. Oktoberfest günümüzde daha çok bir 'bira festivali' olarak ün salmış olsa da, festivalin kökeni Bavyera bölgesinin geleneksel yerel Ekim şenliklerine dayanıyor.
Almanya'nın birleşmesinin ardından, festivalin süresi açısından bazı değişiklikler yapıldı; eğer Ekim'in ilk Pazar günü 1 veya 2’sine denk geliyorsa kutlamalar, 3 Ekim’deki Birleşme Günü’ne uzatılıyor.
Etkinlikler çoğunlukla Theresienwiese alanında gerçekleştiriliyor. Almanlar, festivalde geleneksel kıyafetleriyle geçit töreni düzenliyor.
Oktoberfest’in en dikkat çekici yönü, bira kültürü. Festivalin açılışı, Münih Belediye Başkanı tarafından büyük bir ahşap bira fıçısının açılmasıyla başlıyor.
Tören başında, Belediye Başkanı 'O'zapft is!'(fıçı delindi) demesiyle resmen açılıyor.
Her yıl özel olarak üretilen Oktoberfest birası, koyu renkli ve sert yapısıyla dikkat çekiyor ve bir litrelik 'Mass' bardaklarda sunuluyor.
Bu özel biranın yalnızca Münihli bira üreticileri tarafından sunulma hakkı bulunuyor.
Etkinlik boyunca, binlerce kişilik dev çadırlarda kutlamalar yapılıyor.
Etkinlikte altı bira çeşidi sunulsa da, Almanya genelinde mevcut bira çeşitleri 6.000’e yükseldi. Ekim şenliğine katılan üreticiler, biralarını tadarken kalite kontrolü yapıyorlar.
Bu süreçte tadımcılar, biralar hakkında 'ahşap fıçıda dinlendirilmiş' ve 'güçlü lezzet' gibi yorumlar yaparak kaliteli biraları belirliyor.
Bira çadırlarında sunulan çeşitlerin dışında, Almanya'nın genel bira tüketiminde düşüş yaşanmasına rağmen butik biralara olan ilgi artıyor.
Son 20 yılda kişi başına bira tüketimi 142 litreden 107 litreye geriledi. Ancak, 1.300'ü aşkın küçük bira imalathanesiyle butik bira sektörü hızla büyümekte.
Bölgesel ürünlere olan talep, birçok lokantanın kendi birahanelerini kurmasıyla çeşitliliği artırıyor.
Uzmanlar, bu küçük üreticilerin başarısının ardında 1516 yılında kabul edilen gıda kuralının etkisini vurguluyor. Bu kural, biranın yalnızca arpa, şerbetçiotu ve sudan yapılmasını öngörüyor.
Almanya'da bira üretimi, hâlâ bir zanaat olarak kabul ediliyor ve bu durum, yerel bira kültürünün gelişmesini sağlıyor.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
22 Kasım 2024 burç yorumları
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
Netenyahu'yu tutuklayacak ülkeler belli oldu!
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
İsmi Fenerbahçe ile anılıyordu: Al Nassr'da flaş Talisca gelişmesi