'İnsan mezbahası' Sednaya cezaevindeki aramalar sona erdi
Şam’a giren muhalif güçlerin ardından büyük insanlık dramlarının yaşandığı Sednaya Cezaevi’nde aramalar sona erdi. Binlerce kişi yakınını bulma umuduyla cezaevine koştu.
Pazar sabahı Suriye’de tarihi bir dönüm noktası yaşandı. Muhalif güçlerin Şam’a girerek Beşar Esad rejiminin düştüğünü ilan etmesiyle birlikte binlerce Suriyeli, yıllardır yakınlarının hapsedildiği iddia edilen Sednaya Cezaevi’ne akın etti.
Yaklaşık 150 bin kapasiteli bu askeri cezaevine ulaşmaya çalışan insanlar, kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluşturdu.
Cezaevi çevresindeki barikatlar aşılmaya çalışılırken, insanların çaresizlikleri ve umutları kameralara yansıdı.
İNSAN MEZBAHASI SEDNAYA CEZAEVİ
Sednaya Cezaevi’ne girenlerin aktardıkları görüntüler, cezaevindeki korkunç yaşam koşullarını gözler önüne serdi. Serbest bırakılan bazı mahkûmlar, açlık ve işkence izleriyle dikkat çekerken, içerideki manzara "insan mezbahası" tanımını doğrular nitelikteydi.
Ancak yıllardır kayıp olan yakınlarını bulmayı umut eden aileler büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Çok sayıda kişi, mahkûmların gizli ve kilitli alanlarda tutulduğunu düşünüyordu. Beyaz Baretliler’in ekipleri, köpeklerin yardımıyla tüm kompleksi tarasa da hiçbir gizli alan veya mahkûm bulunamadığını açıkladı.
ESAD'IN KAYIP KURBANLARI HALA BULUNAMIYOR
Sednaya Cezaevi Tutukluları ve Kayıpları Derneği, rejimin elinde kaybolan 110 bini aşkın kişinin akıbetine dair endişelerini sürdürüyor. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın verilerine göre, 2011’de iç savaşın başlamasından bu yana 15 binden fazla kişi işkenceyle öldürüldü.
Bununla birlikte muhalifler, rejime ait bir hastanede işkence izleri taşıyan yaklaşık 40 ceset bulduklarını açıkladı. Cesetlerin kimlik tespiti için başka bir hastaneye nakledildiği ve Sednaya’da hapsedilen mahkûmlardan olabileceği iddia edildi.
SAVAŞ SUÇLULARI LİSTESİ HAZIRLANDI
Muhalif grup Heyet Tahrir El Şam (HTŞ), işkence ve insan hakları ihlallerine karışan eski Suriyeli subay ve yetkililerden oluşan bir liste hazırladıklarını duyurdu. HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani, bu kişilerin savaş suçlusu olarak yargılanmaları için çalışacaklarını belirterek, bilgi paylaşanlara ödül vereceklerini açıkladı.
Sednaya Cezaevi, Esad ailesinin on yıllardır süren iktidarının en acımasız sembollerinden biri. Beşar Esad, babası Hafız Esad’dan devraldığı yönetimde Sednaya’yı muhaliflere karşı sistematik bir baskı aracı olarak kullandı. Cezaevindeki korkunç koşullar ve işkence uygulamaları büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Beşar Esad'ın nasıl kaçtığı ortaya çıktı
Gelinim Mutfakta 11 Aralık puan durumu: Bugün hangi gelin birinci oldu?
BEDAŞ 11 Aralık'ta İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Bir köfte markası daha ifşa edildi
Günlük burç yorumu: 11 Aralık Çarşamba günü hangi burçlar için güzel geçecek?
Fenerbahçe - Athletic Bilbao maçı ne zaman, saat kaçta? Muhtemel 11'ler
'Batı Kürdistan' kimin olacak? - I
Meslek meslek 2025 maaş artışı: Öğretmen, doktor ve polis ne kadar alacak?
Japon deprem uzmanı Türkiye’deki 4 tehlikeli bölgeyi açıkladı!
Meteoroloji uyardı: Gece yarısından itibaren etkili olacak!