NASA, SPHEREx görevine başladı: Uzay aracı başarıyla fırlatıldı... 450 milyon galaksi haritalanacak
NASA, evrenin oluşumu ve evrimi hakkında detaylı bilgiler toplamak amacıyla SPHEREx (Evrenin Tarihi, Yeniden İyonlaşma Dönemi ve Buzlar Araştırmacısı için Spektrofotometre) görevini başlattı. Uzay aracı, Salı günü California'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. SPHEREx'in, iki yıl boyunca 450 milyondan fazla galaksiyi inceleyecek ve evrenin genişlemesi ile kimyasal yapısı hakkında veriler toplayacağı bildirildi.

SPHEREx'in fırlatılması, teknik incelemeler ve hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelendi. NASA, SPHEREx uzay aracını taşıyan SpaceX Falcon 9 roketinin, 20.10 civarında başarıyla uzaya gönderildiğini kaydetti.
Görev kapsamında, uzay aracının 102 farklı dalga boyunda evreni gözlemleyeceği belirtildi. NASA, projenin bu alandaki en geniş kapsamlı görev olarak tarihe geçtiğini duyurdu.

NASA, SPHEREx projesini 488 milyon dolarlık bir bütçeyle hayata geçirdi. Uzay aracının, iki yıllık görev süresi boyunca gökyüzünü dört kez tarayacağı açıklandı. Yetkililer, toplanan verilerin, evrenin genişlemesine neden olan 'enflasyon' adlı kozmik fenomenin anlaşılmasına yardımcı olacağına dikkat çekti.

Uzay aracının, kızılötesi ışık kullanarak galaksilerin, yıldızların ve diğer gök cisimlerinin kimyasal bileşimlerini analiz edeceği söylendi. NASA'nın bildirdiğine göre, projede kullanılacak kızılötesi ışık, insan gözüyle görülemeyen uzun dalga boylarına sahip olmasıyla biliniyor. Kızılötesi ışığın, gök cisimlerinin sıcaklığı, yoğunluğu ve kimyasal yapısı hakkında önemli bilgiler sağlıyacağının altı çizildi.
NASA, spektroskopi tekniği sayesinde, toplanan veriler 'prizmanın güneş ışığını renklere ayırması gibi' farklı dalga boylarına ayrılacağını ifade etti.

Yetkililer, SPHEREx'in, evrenin kökenleri ve evrimi hakkında temel sorulara yanıt arayacağını vurguladı. Görevin, büyük patlamadan sonraki ilk saniyelerde yaşanan hızlı genişleme sürecini inceleyeceği duyuruldu.
NASA, uzay aracının, galaksilerin kimyasal yapısı ve evrendeki buz rezervuarları hakkında detaylı bilgiler toplayacağı bilgisini paylaştı.
SPACEX ROKETİ BAŞARIYLA FIRLATILDI

SPHEREx SİNYAL GÖNDERDİ
NASA, SPHEREx görevi sırasında Samanyolu'ndaki 100 milyondan fazla yıldız ve 450 milyon galaksi hakkında veri toplanacağını belirtti. NASA'nın görev kontrol ekibi, SPHEREx’ten ilk sinyalleri başarıyla aldığını iletti.

Uzay aracının nominal olarak çalıştığı ve gücünün stabil olduğu doğrulandı. Önümüzdeki haftalarda, ekip gözlemevini araştırma operasyonlarına hazırlamak için kalibrasyonlar yapacak ve teleskobu planlanan çalışma sıcaklığına getirecek.

AMAÇ EVRENİN SIRLARINI KEŞFETMEK
Uzay aracının, iki yıllık görev süresi boyunca evrenin sırlarını keşfetmek ve başka yerlerde yaşam arayışına katkıda bulunmak gibi NASA'nın temel hedeflerine hizmet edeceği söylendi. NASA, görevin sağlayacağı 3 boyutlu gökyüzü haritasının, bilim dünyası için yeni bir bilgi kaynağı olacağını bildirdi.

SPHEREx'in geniş alan tarama yeteneğinin, Hubble ve James Webb gibi daha hedef odaklı teleskopların çalışmalarını tamamlayacağı aktarıldı. Toplanan verilerle, dünya genelindeki bilim insanlarının erişimine açık, evrenle ilgili yeni bir bilgi ansiklopedisi oluşturulacağı duyuruldu.

Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Teğmenlere 500 Bin Lira tazminat çıkarıldı... Dolar Kuru ayrıntısı...

Devlet Bahçeli 66 gün sonra geri döndü!

CHP’de Olağanüstü Kurultay hareketliliği

İşte Jose Mourinho- Okan Buruk geriliminin perde arkası!

Vatandaşlardan Ekrem İmamoğlu'na 15.5 milyon oyla dev destek!

AKP’li belediyeden ucuza aldı, İBB’ye 10 katına sattı

Gelinim Mutfakta 4 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?

Siyasi belirsizliklerin gölgesinde hukukun üstünlüğü ve yapısal reformlar

Adana Portakal Çiçeği Festivali 2025 ne zaman? Kortej yürüyüşü ne zaman?

Bolu'da 78 kişiye mezar olan yangın faciasında yeni detaylar...