Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Goldman Sachs'tan faiz yorumu: Artış kararı tek seferlik miydi?

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB'nin faiz artışı kararıyla ilgili 'tek seferlik olabileceği' görüşünü bildirdi.

Goldman Sachs'tan faiz yorumu: Artış kararı tek seferlik miydi?

12PUNTO DIŞ HABERLER

Yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de Merkez Bankası'nın aldığı 500 baz puanlık faiz artışı kararını yorumlayarak bunun faiz artırımlarının devam edeceği anlamına gelmediği görüşünü paylaştı. Goldman Sachs'a göre faiz artırımı, TL'nin değer kaybını yavaşlatmak ve artan enflasyonla baş edebilmek için yapılmış tek seferlik bir ayarlama olabilir.

Goldman Sachs'ın yayınladığı raporda, Türk Lirası'nda değer kaybının süreceğine yönelik beklentilerle birlikte, enflasyon hedeflerinin tutturulamayacağı görüşünün yayılmasının, alınan kararda etkili olduğu belirtildi.

Raporda, "Yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında keskin bir düşüşe geçerek yıl sonunda yüzde 33'e gerilemesini ve TCMB'nin üçüncü çeyrekten itibaren para politikasını gevşetmeye başlayarak 2024 sonunda yüzde 32,5'e ulaşmasını beklemeyi sürdürüyoruz" ifadesi kullanıldı.

Rapora göre, TCMB'nin 500 baz puanlık faiz artışı, önümüzdeki aylarda yeni faiz artışları yapılacağı anlamnına gelmiyor. Goldman Sachs, TCMB'nin TL'nin değer kaybı durdurulur ve enflasyon kontrol altına alınırsa, faizin sabit bırakılması veya kademeli olarak düşürülmesi ihtimalleri daha yüksek. 

Öte yandan Goldman Sachs, kararı överek bunun TCMB'nin güvenilirliği için bir gösterge olarak kabul edilebileceğinin de altını çizdi. Bu durumun, ortodoks para politikalarına geçiş ve fiyat istikrarının sağlanması(enflasyonun kontrol altına alınması) konularında Merkez Bankası'nın ciddiyetini ve bu yolda devam edeceğinin de kanıtı olarak kabul edilebileceği yorumlarına yer verildi.

 


Haber Kaynağı : 12punto

Goldman Sachs TCMB faiz kararı faiz TL mevduat faizleri