Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.975

Haiti'de başbakan Henry istifa etti: Çetelerin iktidar savaşı

Haiti Başbakanı Ariel Henry, 4000'den fazla mahkumun firar etmesiyle çıkan olayların ardından görevinden istifa etti

Haiti'de başbakan Henry istifa etti: Çetelerin iktidar savaşı

Haiti'de çetelerin yol açtığı şiddet olayları ve yoğun protestolar üzerine Başbakan Ariel Henry, görevinden ayrılacağını duyurdu..

Guyana Devlet Başkanı ve Karayip Topluluğu (CARICOM) Dönem Başkanı Irfaan Ali, bir açıklama yayınlayarak "Geçici olarak başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması konusunda mutabakata varılmasının ardından Başbakan Ariel Henry'nin istifasını kabul ettik" dedi.

CARICOM üyesi 25 ülkenin devlet başkanları, Jamaika'nın başkenti Kingston'da, Haiti'deki güvenlik krizini görüşmek için olağanüstü toplantı yaptı.

Toplantının ardından 5 Mart'tan bu yana güvenlik gerekçesiyle Porto Riko'da bekleyişini sürdüren Henry'nin CARICOM'a istifa kararını ilettiği açıklandı.

Yerel basında çıkan haberde, şiddet olaylarının devam ettiği ülkede, çete mensuplarının 2 karakol ile İçişleri Bakanlığına baskın yaptığı ancak polisler tarafından geri püskürtüldüğü belirtildi.

'HAİTİ YA HERKES İÇİN CENNET YA DA HERKES İÇİN CEHENNEM OLUR'

Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarında bulunan 2 hapishaneye 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçlerine saldırmıştı. Çatışmalar esnasında 12 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden kaçmıştı.

Hapishaneden binlerce mahkumun kaçmasınI organize eden çete lideri 'Barbecue' lakaplı Jimmy Cherizier, 6 Mart'taki açıklama yaparak, Başbakan Henry'nin istifa etmemesi durumunda, "Haiti, ya herkes için cennet ya da herkes için cehennem olur" demişti.

Hükümet, 4 Mart'ta, hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan etmiş ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlamıştı.

Cherizier'in çetesi, birçok kez Başbakan Henry'nin ülkeye dönmesini engellemek için başkentteki havalimanını ele geçirmeyi denemişti. Henry, söz konusu çete saldırıları sırasında, Haiti'ye Kenya liderliğinde çok uluslu bir güvenlik gücü gönderilmesini görüşmek için Nairobi'deydi.

Haiti'de hapishaneden kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta 1 ay uzatılmıştı.


Haber Kaynağı : AA

Haiti çete