Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0624
Dolar
Arrow
34,1295
İngiliz Sterlini
Arrow
44,5429
Altın
Arrow
2955,0000
BIST
Arrow
9.002

İsrail, ABD ile 'Refah' toplantısını iptal etti: Gazze'de ateşkes sağlanacak mı?

İsrail, BM'nin Gazze'deki ateşkes oylamasının ardından Washington''da Refah'a yönelik askeri operasyonun ele alınacağı toplantıyı iptal etti.

İsrail, ABD ile 'Refah' toplantısını iptal etti: Gazze'de ateşkes sağlanacak mı?

12PUNTO DIŞ HABERLER

İsrail, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de ateşkes çağrısı yapan kararını veto etmeyi reddetmesinin ardından Washington'da ateşkes şartlarının belirlenmesi için yapılacak toplantıyı iptal etti.

Tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunulan BM kararı, 7 Ekim'den  bu yana benzer tedbirlere yönelik çok sayıda başarısız girişimin ardından geldi.  Gazze'de İsrail ile Hamas arasında yoğun çatışmalar sürüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'yi önceki politikalarını 'terk etmekle' suçladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes talep eden ilk kararı, Gazze'deki kıtlığın önlenmesi için yapılan acil eylem çağrılarının ardından geldi.

Çatışmanın başlangıcından bu yana ABD, çatışmalara ara verilmesi ve ateşkes sağlanması çağrılarında bulunan üç Güvenlik Konseyi kararını engellemek için veto yetkisini kullandı. 

Pazartesi günü yapılan oturumda ABD, ramazan ayının geri kalanında "derhal" ateşkes ve "tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması" çağrısında bulunan öneride çekimser oy kullandı.

İngiltere de dahil olmak üzere konseyin diğer 14 üyesi lehte oy kullandı, bu da kararın kabul edildiği anlamına geliyor.

BBC'nin haberine göre, Washington, İsrail'e karşı giderek daha sert bir duruş sergilerken, çekimser kalmasının Gazze politikasında bir değişikliğe işaret etmediği konusunda ısrar etti.

İsrail, Hamas'ın Gazze'de hâlâ 130 kadar rehineyi tuttuğuna inanıyor.

İSRAİL ABD'YE TEPKİ GÖSTERDİ

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Bugünkü karar Hamas'a, uluslararası baskının İsrail'i rehinelerimiz serbest bırakılmadan ateşkesi kabul etmeye zorlayacağı, dolayısıyla hem savaş çabalarına hem de rehineleri serbest bırakma çabalarına zarar vereceği yönünde umut veriyor" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, 'ABD'nin tutumundaki değişiklik ışığında' İsrail heyetinin bu hafta ABD'ye yapacağı ziyaretin gerçekleşmeyeceği de belirtildi.

İsrailli ve ABD'li yetkililer, İsrail'in, Gazze'nin başka yerlerindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin bulunduğu güney Gazze kenti Refah'ta planladığı saldırıyı görüşmek üzere bir araya geleceklerdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Refah'taki bir kara operasyonunun daha fazla sivilin ölüm riskini taşıdığını ve Hamas'ı yenmenin 'yolu olmadığını' ifade etmişti.

GAZZE'DE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, İsrail savaş uçakları Refah'ı bombalamaya devam ederken, sahadaki çatışmalarda bir azalma olduğuna dair hiçbir belirti yok. Han Yunus ve Gazze Şehri'ndeki hastanelerin çevresinde de şiddetli silahlı çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. İsrail sınır kasabalarında da roket uyarı sirenleri çalıyor.

Netanyahu'nun, İsrail heyetinin Washington ziyaretini iptal etme kararına yanıt veren ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, bunun 'hayal kırıklığı yarattığını' söyledi ve ABD'nin 'Refah'a büyük bir kara saldırısının büyük bir hata olacağı' yönündeki görüşünü yineledi.

Kirby, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında planlanan toplantıların devam edeceğini söyledi. Ancak gelecekteki toplantı planlarına dair bir bilgi verilmedi.


Haber Kaynağı : 12punto

İsrail ABD Gazze