Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Lukashenko'nun görüntüleri yayınlandı: Orduya savaşa hazır olun çağrısı

Belarus lideri Lukaşenko, yayınlanan bir videoda, ordusuna savaşa hazırlanmaları çağrısı yaparak, Polonya topraklarının bir kısmını işgal edeceklerini söyledi.

Lukashenko'nun görüntüleri yayınlandı: Orduya savaşa hazır olun çağrısı

12PUNTO DIŞ HABERLER

Belarus Başkanı Alexander Lukashenko, Litvanya sınırına yakın bir Belarus ordu üssünü ziyaret etti ve askerlerle Suwalki koridorunda olası askeri operasyonlar hakkında görüştü. Görüşme sırasında kaydedilen görüntülerde Lukashenko'nun, ordusuna Baltık ülkeleriyle çatışmaya ve Polonya'yı işgal etmeye hazır olma emri verdiği görüldü.

Lukashenko'yu takip eden Belarus kanalı Pul Pervogo, görüşmenin video kaydını Telegram'da yayınladı.

GÖRÜNTÜLERDE NELER VAR?

Komutanlarla konuşan Lukashenko, yayınlanan videoda "Her zaman Suwalki koridorundan bahsediyorlar. Rusya Federasyonu topraklarına kaç kilometre var?" diye soruyor. 

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, yayınlanan görüntüde soruya, düz bir çizgide 42 kilometre, sınır boyunca ise yaklaşık 90 kilometre olduğu yanıtını veriyor.

Lukashenko, Suwalki Geçidi'nin genişliğini öğrendikten sonra, muhtemelen Litvanya'yı kastederek, 'onların' tavırlarının yanlış olduğunu ifade ediyor.

Belarus lideri, görüntülerde "Ama şimdi Baltık cumhuriyetleriyle yüzleşmeniz gerekecek... Ve Polonya'nın bir kısmını alacaksınız" diyor.

Lukashenko daha sonra yanındaki komutana bölgeyi birlikleriyle kontrol altında tutup tutamayacağını soruyor. Kuzey Batı Operasyon Komutanı Alexander Naumenko, Lukashenko'ya 'tüm eylemlerin planlandığı, savaşa hazırlık konularının üzerinde çalışıldığı ve personelin eğitildiği' konusunda güvence veriyor.

SUWALKİ NEDEN ÖNEMLİ?

Suwalki koridoru, coğrafi olarak Rusya ana karasından ayrı olan Kaliningrad bölgesi ve Belarus arasındaki geçit bölgesidir. Suwalki, Rusya'nın NATO'nun doğu üyelerine karşı olası bir savaşı durumunda çok muhtemel bir saldırı yeri olarak değerlendiriliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, daha önce Suwalki'nin önemine dikkat çekerek, Rusya'nın Baltık ülkelerine saldırması durumunda bu bölgeyi hedef alabileceğini açıklamıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Lukashenko Belarus Rusya Suwalki koridoru Polonya