Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Mars 'dev girdaplara' sebep oluyor: Yeni araştırma yayınlandı

Dünya'dan yaklaşık 240 milyon mil uzaktaki Mars, yeni araştırmalara göre "dev girdapların" hareket etmesine yardımcı olarak derin okyanuslarımızı etkiliyor .

Mars 'dev girdaplara' sebep oluyor: Yeni araştırma yayınlandı

Bilim insanları, derin okyanus akıntılarının gücünü daha iyi anlamak amacıyla, Dünya'nın on milyonlarca yıllık geçmişine ışık tutmak için, geçtiğimiz yarım yüzyıl boyunca yüzlerce derin deniz bölgesinden toplanan çökelti örneklerini analiz etti. Bulgulara göre okyanuslarda oluşan dev girdaplar, Mars'ın etkisiyle hareket ediyor.

Nature Communications dergisinde salı günü yayınlanan araştırmaya göre incelenen çökeltiler, derin deniz akıntılarının 2,4 milyon yıllık iklim döngüsü boyunca zayıflayıp güçlendiğini ortaya çıkardı.

Çalışmanın ortak yazarlarından sedimantolog Adriana Dutkiewicz, bilim adamlarının bu dev girdapların güçlenme ve zayıflama döngüsünü keşfetmeyi beklemediklerini ve bunları açıklamanın tek bir yolu olduğunu söyledi: "Bunlar, Mars'ın etkilediği döngülerle ve Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesiyle bağlantılı.”

Yazarlar bunun bu bağlantıları kurmaya yönelik ilk çalışma olduğunu söylüyor.

Dünya ve Mars birbirini 'rezonans' adı verilen bir fenomen aracılığıyla etkiliyor; bu, yörüngedeki iki cismin birbirini yer çekimsel bir itme ve çekme uygulamasını tarif etmek için kullanılan bir terim .

Araştırmada, Dünya için Mars'la olan bu etkileşimin artan güneş enerjisi dönemleri (daha sıcak bir iklim anlamına geliyor) anlamına geldiği ve bu sıcak döngülerin daha güçlü okyanus akıntılarıyla ilişkili olduğu ortaya çıktı.

MİLYONLARCA YILLIK DÖNGÜLER KEŞFEDİLDİ

Çalışmanın bir diğer yazarı olan jeofizik profesörü Dietmar Müller, bu 2,4 milyon yıllık döngülerin Dünya'daki ısınmayı ve okyanus akıntılarını etkilemesine rağmen, bunların doğal iklim döngüleri olduğunu ve insanların gezegeni ısıtan fosil yakıtları yakmaya devam etmesi nedeniyle dünyanın bugün deneyimlediği hızlı ısınmayla bağlantılı olmadığını söyledi.

Yazarlar bu akıntıları, derin okyanusun dibine ulaşabilen, deniz tabanını aşındıran ve kar yığınları gibi büyük tortu birikimlerine neden olan "dev girdaplar" olarak tanımlıyor.

Bilim insanları, analiz ettikleri çökelti çekirdeklerindeki "kırılmalar" üzerinde gözlem yaparak bu güçlü girdapların haritasını çıkarmayı başardılar. Derin deniz çökeltileri koşulların sakin olduğu sırada sürekli katmanlar halinde oluşur, ancak güçlü okyanus akıntıları bu kalıbı bozarak varlıklarının gözle görülür bir izini bırakır.

Okyanus dolaşımındaki değişiklikleri gözle görülür şekilde haritalayabilen uydu verileri yalnızca birkaç on yıldır mevcut olduğundan, milyonlarca yıl öncesine giden geçmişin bir resmini oluşturmaya yardımcı olan tortu çekirdekleri, daha sıcak bir iklimdeki dolaşım değişikliklerini anlamak için çok faydalıdır.

Müller, günümüzün insan kaynaklı ısınması mevcut seyrini sürdürmesi durumunda neler yaşanabileceğiyle ilgili şunları söyledi:

“Bu etki, uzun bir süre boyunca diğer tüm süreçleri gölgede bırakacak. Ancak jeolojik kayıtlar bize hâlâ okyanusların daha sıcak bir dünyada nasıl işlediğine dair değerli bilgiler sağlıyor."


Haber Kaynağı : 12punto

Dünya Mars rezonans