Maymun çiçeği hakkında bilinmesi gerekenler neler? Virüsten korunmak için ne yapmalı?
Hindistan'da iki gün önce ilk maymun çiçeği vakasının tespit edilmesinin ardından, yetkililer İstanbul'da da şüpheli bir vakanın kaydı geçtiğini açıkladı. Peki maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Virüse yakalanmamak için nelere dikkat edilmeli? Maymun çiçeği virüsü bir salgına dönüşür mü? Türkiye'de ve dünyada karantina kararı alınması ihtimali var mı? DSÖ dünya çapında pandemi ilan edecek mi? Maymun çiçeği virüsüne dair bilinmesi gerekenleri okuyucularımız için derledik.
12PUNTO DIŞ HABERLER
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı yetkilileri İstanbul'da bir kişiden maymun çiçeği şüphesiyle numune alındığını duyurdu. Maymun çiçeği virüsünün bir salgına dönüşmesi ihtimali üzerinde duran Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) yetkilileri, bir duyuru yayınlayarak virüsten korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. DSÖ ayrıca maymun çiçeğinin uluslararası bir pandemiye dönüşmesi ihtimaline dair de değerlendirmelerde bulundu.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti,'nde yaygın olarak görülmeye başlanan salgın, geçtiğimiz haftalarda dünyanın çeşitli ülkelerinde de görülmeye başlanmıştı. Son olarak iki gün önce Hindistan, hastaneye yatırılan bir kişi de maymun çiçeği virüsüne rastlandığını bildirmişti.
Son olarak bugün (11 Eylül 2024), Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da yabancı uyruklu bir kişinin maymun çiçeği virüsü şüphesiyle karantinaya alındığını bildirdi. Yetkililer hastada tespit edilen döküntülerden numune aldı. Alınan numunelerin incelenmesi sonucunda Türkiye'de maymun çiçeği virüsü görülüp görülmediği ortaya çıkacak.
Öte yandan DSÖ, maymun çiçeği virüsüne dair bir rapor yayınladı. DSÖ raporunda öne çıkan başlıklar şu şekilde:
'Mpox, daha önce maymun çiçeği olarak bilinen, 'Orthopoxvirus' cinsinin bir türü olan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bir viral hastalıktır. 2022–2023'te mpox küresel bir salgına dönüşmeye başladı. Mpox bugün de bir tehdit olmaya devam ediyor ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile diğer ülkelerde gözlenen vaka artışı endişe yaratıyor. Mpox için aşılar mevcuttur. Aşılama diğer halk sağlığı müdahaleleriyle birlikte düşünülmelidir.'
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELER?
Mpox hastalığının yaygın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, düşük enerji ve şişmiş lenf düğümleri eşliğinde 2-4 hafta sürebilen deri döküntüsü veya mukozal lezyonlar yer alıyor.
Kayda geçen vakaların çoğunda, özellikle deri döküntüsü bulgusu tespit edildi.
Ayrıca hastaların, kas ve baş ağrısı gibi belirtileri önemsememeleri nedeniyle, vakaların çoğunun hastalığın ileri safhalarında tespit edilerek, geç tedavi edilmeye başlandığı bildiriliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
Mpox, virüs bulaşmış biriyle, kontamine materyallerle veya enfekte hayvanlarla yakın temas yoluyla bulaşabilir. Virüs hamilelik sırasında fetüse veya doğum sırasında veya sonrasında yenidoğana geçebilir.
Mpox, ağrı ve ateş gibi semptomlara yönelik destekleyici bakımla, beslenmeye, sıvı alımına, cilt bakımına, sekonder enfeksiyonların önlenmesine ve varsa HIV de dahil olmak üzere yan enfeksiyonların tedavisine yakından dikkat edilerek tedavi edilir.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla