Meta, yüzlerce milyon insanın verisini çalmakla suçlanıyor: Tüketici organizasyonları dava açtı
Avrupa merkezli sekiz farklı tüketici hakları organizasyonu, Facebook, WhatsApp ve İnstagram'ı bünyesinde bulunduran Meta'yı, Avrupa'da yüzlerce milyon insanın verilerini yasa dışı yollarla topladığı gerekçesiyle dava etti.

12PUNTO DIŞ HABERLER
Avrupa çapında 45 farklı tüketici hakları grubunun çatı organizasyonu olan Avrupa Tüketici Örgütü(BEUC), bünyesindeki sekiz grubun Meta'yı 29 Şubat günü mahkemeye verdiğini açıkladı. Açıklamaya göre organizasyonlar, çalıştıkları ülkelerdeki yasal otoritelere, ülkelerinin ulusal veri koruma kanunları çerçevesinde şikayette bulundu.
Organizasyonlar, Meta'nın kullanıcıları hakkında cinsel yönelimlerini, duygusal durumlarını ve hatta bağımlılığa duyarlılıklarını anlamak için kullanılan veriler gibi bilgiler topladığını iddia ediyor.
Şikayette bulunanlara göre Meta'nın topladığı veriler kullanıcı rızası olmadan toplanıyor. Şirketin uygulamalarının Avrupa Birliği'nin veri gizliliği yasası ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin bazı bölümlerini ihlal ettiği öne sürülüyor.
BEUC, bir açıklama yayınlayarak "Meta, yasa dışı uygulamalarıyla tüketicileri çevrimiçi olarak takip eden ve onlara reklam göstermek amacıyla büyük miktarda kişisel veri toplayan gözetleme tabanlı reklam sistemini besliyor" dedi.
AB, geçtiğimiz yıl Meta'ya mevzuatlara aykırı şekilde Avrupa'da toplanan verileri ABD'deki sunucularında depoladığı için 1.3 milyar Euro ceza vermişti.
'ÖDE YA DA RAZI OL' POLİTİKASI ŞİKAYET EDİLMİŞTİ
BEUC'un iddiasına göre, Meta'nın Avrupa'daki kullanıcılara aylık 12.99 Euro karşılığında reklamsız kullanım hakkı sunması, ücreti ödemeyen kullanıcıları ise 'kişiselleştirilmiş reklamları' kabul etmek zorunda bırakması, kullanıcılara haksız ve yanıltıcı bir seçim sunulması anlamına geliyor.
Organizasyon, geçtiğimiz kasım ayında Meta'nın bu uygulamasını 'saldırgan' ve 'adil olmayan' bir ticari uygulama olduğu gerekçesiyle şikayet etmişti.
BEUC'un direktör yardımcısı Ursula Pachl, Meta'nın uygulamalarıyla ilgili "Meta'nın kullanıcılara yaptığı teklifin özü aynalarla ve dumanla örtülüyor. Şirket politikalarının özünde insanların hayatlarıyla ilgili her türlü hassas bilginin ele geçirilmesi ve daha sonra istilacı reklam modeli aracılığıyla bundan para kazanılması var" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım!

İşte Mourinho ve Okan Buruk arasında yaşananlar...

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Erdoğan kiminle bayramlaşmadı?!..

Oyuncu Emre Canpolat'tan Yılmaz Erdoğan'a 'boykot' tepkisi

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Göstere göstere...

Fenerbahçe-Galatasaray derbisine kavga görüntüleri damga vurdu

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı
