Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Portekiz'de seçimler sonuçlandı: Hükümeti kim kuracak?

Portekiz'de 10 Mart pazar günü yapılan erken genel seçimleri ana muhalefetteki sağ görüşlü Demokratik İttifak (AD) çok az farkla kazandı.

Portekiz'de seçimler sonuçlandı: Hükümeti kim kuracak?

12PUNTO DIŞ HABERLER

İçişleri Bakanlığının açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) ile ana muhalefetteki Demokratik İttifak (AD) seçimi eşit oy oranlıyla(yüzde 28.7) tamamladı ancak, daha fazla milletvekili çıkaran AD seçimleri kazanmış oldu.

Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Hristiyan Demokratların ittifakından oluşan AD'nin lideri Luis Montenegro, yaptığı konuşmada, "Seçimleri AD kazandı, PS kaybetti. Portekizliler yeni hükümet istediklerini sandıkta söyledi" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 9 yıl aradan sonra Portekiz'de tekrar iktidara gelmesi muhtemel sağın lideri olan Montenegro, seçim kampanyası boyunca dile getirdiği ‘aşırı sağ ile asla hükümet kurmama’ vaadini tekrarlayarak, "Verdiğim sözü tutacağım. Hayır, hayır demektir" diyerek, aşırı sağ ile ittifak yapabilecekleri dedikodularını noktaladı.

Son seçimlerde yüzde 41 olan oy oranı yüzde 28'lere düşen PS'nin yeni lideri Pedro Nuno Santos açıklama yaparak, "Meclis çoğunluğu olmasa da AD'yi seçim başarısından dolayı kutlarım. Bizim çoğunluğumuz yok ve seçim programımız AD ile de bağdaşmıyor. PS olarak muhalefete liderlik edeceğiz ve Portekizlilerin güvenini tekrardan kazanacağız. Avrupa Parlamentosu seçimlerini kaybetmeyeceğiz" sözlerini dile getirdi.

Portekiz siyasetinde sadece 5 yıllık bir geçmişi olan, 2019'da 1 olan milletvekili sayısını 2022'de 12'ye çıkardıktan sonra pazar günü yapılan son seçimlerde 46'ya kadar yükselten aşırı sağcı parti Chega ise, üçüncü büyük siyasi parti olarak konumunu güçlendirdi.

Eski bir futbol yorumcusu olan Chega lideri Andre Ventura, ‘seçimlerden büyük bir zafer elde ettiklerini’ kaydetti.


Haber Kaynağı : 12punto

Portekiz Portekiz seçimleri