Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Portekiz'de yeni başbakan belli oldu: Aşırı sağ iktidar ortağı mı olacak?

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa,genel seçimlerde en çok milletvekilini çıkaran sağcı partilerin koalisyonu Demokratik İttifak'ın (AD) lideri Luis Montenegro'yu başbakan olarak atadı.

Portekiz'de yeni başbakan belli oldu: Aşırı sağ iktidar ortağı mı olacak?

Erken genel seçimlerin sonucunda 230 sandalyeli Meclis'te 80 milletvekili çıkararak birinci parti olan AD'nin ve Sosyal Demokrat Partinin (PSD) lideri 51 yaşındaki Luis Montenegro, Portekiz'in yeni başbakanı olarak görevlendirildi.

Portekiz Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yayınlanan açıklamada, "10 Mart'taki seçimlere katılan ve Meclis'e temsilci gönderen siyasi partilerin liderleriyle görüşme turunu tamamlayan Cumhurbaşkanı'nın, Sosyalist Parti Genel Sekreteri'nin muhalefet lideri olarak kalmayı onaylamasıyla, Meclis'e en fazla milletvekili gönderen Demokratik İttifak'ın lideri Luis Montenegro'yu 24. hükümetin başbakanı olarak atadığı" belirtildi.

Ülkede son 9 yıldır iktidarda olan ve 2022'deki seçimlerde 120 milletvekili bulunan Sosyalist Parti (PS), eski lideri ve eski başbakan Antonio Costa'nın yakın çevresindeki yolsuzluk iddialarından dolayı istifa etmesinin ardından gidilen erken seçimde büyük oy kaybı yaşamıştı. PS'nin yeni lideri Pedro Nuno Santos, muhalefete liderlik edeceklerini, AD'nin azınlık hükümeti kurmasına izin vereceklerini dile getirmişti.

HAYIR, HALA HAYIR MI?

Portekiz basınına göre azınlık hükümeti kuracak olan AD'nin, hükümeti oluşturabilmesi için aşırı sağcı parti Chega'nın desteğini alması gerekiyor. Montenegro, seçim kampanyasında aşırı sağ ile olası bir koalisyona kapılarının kapalı olduğunu vurgulamış, seçimlerin ardından da "Hayır, hayırdır. Sözümde duracağım." demişti.

Yeni yasama döneminde gerek 2025 bütçesi ve gerekse bazı yasaların çıkarılmasında AD'nin Chega'ya ihtiyaç duyacağı, 50 milletvekili olan bir partinin göz ardı edilemeyeceği görüşleri Portekiz basınında ağırlıklı olarak yer buluyor.

Chega'nın lideri Andre Ventura, daha önce hükümette yer almak istediklerini dile getirmişti.

Ventura, basına yaptığı açıklamalarda, "50 yıllık demokrasi tarihinde hiçbir zaman böyle bir zafer yaşanmadı. Bu özellikle önemli bir zaferdir çünkü alçakgönüllülüğün kibre karşı, demokrasinin ideolojik ve kurumsal körlüğe karşı kazandığı bir zafer. Sansürlenen ve sürekli saldırılara maruz kalan Chega, son yıllarda mutlak çoğunluğu elde eden sosyalist sembole karşı bir zafer kazanmıştır" demişti.

Resmi olarak 22 Mart'ta açıklanması beklenen seçim sonuçlarının mevcut haline göre AD 80, PS 78, Chega 50, Liberal Girişim (IL) 8, Sol Blok (BE) 5, Özgür Parti (L) 4, Portekiz Komünist Partisi - Yeşiller ittifakı Üniter Demokratik Koalisyon (CDU) 4, Portekiz Doğa ve Hayvan Koruma Partisi (PAN) 1 milletvekili çıkarmayı başardı.


Haber Kaynağı : 12punto

Portekiz Portekiz seçimleri