Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Senegal'de protestolar sonuç verdi: Seçim tarihi açıklandı

Senegal'de bakanlar kurulunun çarşamba günü yaptığı açıklamada, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın ülkenin başkanlık seçimlerinin 24 Mart'ta yapılmasını planladığı bildirildi.

Senegal'de protestolar sonuç verdi: Seçim tarihi açıklandı

12PUNTO DIŞ HABERLER

25 Şubat'ta yapılması planlanan seçimin Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından ertelenmesi Batı Afrika ülkesi Senegal'de öfkeli kalabalıkların protestolarına yol açmıştı. Şubat ayının başından bu yana süren olaylarda, yüzlerce gösterici yaralanmış, bazı göstericilerin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Görev süresi dolan ve yeniden aday olamayacak olan Sall, aday belirleme sürecinde kargaşa yaşandığını öne sürerek seçimleri ertelemişti. Ancak Senegal Anayasa Konseyi, seçimin Sall'ın ikinci ve son görev süresinin sona ereceği 2 Nisan'dan önce yapılması gerektiğine karar vererek onun seçimi erteleme girişimlerini engelledi.

Senegal hükümeti bir açıklama yaparak "Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı seçim tarihinin 24 Mart 2024 Pazar günü olarak belirlendiğini Bakanlar Kurulu'na bildirdi" dedi.

Çarşamba günü erken saatlerde Sall, hükümeti feshetti ve görevdeki Başbakan Amadou Ba'nın yerine İçişleri Bakanı Sidiki Kaba'nın getirileceğini duyurdu.

Görevden alınan başbakan Ba, Sall'ın kararlarına ‘destek verdiğini’ söyledi ve başkana ‘teşekkürlerini ve şükranlarını sunduğunu’ belirtti.

Senegal Anayasa Konseyi'ne göre seçimlere katılmak için 19 aday kayıt yaptırdı.

CNN’in haberine göre seçimlerin 24 Mart’ta yapılması kararının ülkede tansiyonu düşürmesi bekleniyor. Buna karşın uzmanlar, seçimin yine de gergin bir atmosferde yapılacağının altını çiziyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Senegal Macky Sall seçim