Suriye'de çatışmalar yeniden başladı... En az 300 kişi yaşamını yitirdi: Bölgede son durum ne?
7-8 Mart tarihlerinde Suriye'nin batı ve kuzey bölgelerinde yeni rejime bağlı güçler ile muhalifleri arasında şiddetli çatışmalar başladı. Suriye Geçiş Hükümeti, Lazkiye ve Tartus başta olmak üzere kontrolü kaybettiği bölgelere 55 binden fazla militanını gönderdi. Bölgeye sevk edilen rejim unsurlarının sivillere saldırdığı öne sürüldü.

12punto DIŞ HABERLER
Suriye'nin Lazkiye ve Tartus kentlerinde yaşanan çatışmalar, bölgede gerginliği tırmandırdı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Lazkiye’nin kıyı bölgesinde Alevi azınlığa mensup onlarca kişinin infaz edildiğini öne sürdü. SOHR, ölenlerin sayısını 162 olarak açıklarken, uluslararası medya bu rakamın 340'a ulaştığını bildirdi. Yeni rejime bağlı güçlerin sadece Alevileri hedef almadığı kaydedildi. İddialara göre, Geçiş Hükümeti'ne bağlı militanlar 'hedef gözetmeksizin' sivillere saldırılar düzenledi.
Çatışmalar, 6 Mart'ta Beit Ana köyü sakinlerinin güvenlik güçlerine bir 'şüpheliyi' teslim etmemesiyle başladı. Köyde yaşanan gerilimin ardından Şam yönetimine bağlı güvenlik güçleri bölgede operasyon başlattı. Bu sırada muhalif güçler, hükümet askerlerine saldırdı. Saldırıların artmasının ardından Geçiş Hükümeti'ne bağlı 55 binden fazla militan ve 'güvenlik görevlisi' bölgeye sevk edildi.
Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, bir içişleri bakanlığı yetkilisi, bölgede 'bireysel ihlallerin' yaşandığını kabul etti ve bu durumu durdurma sözü verdi. İnfaz iddiaları uluslararası medya tarafından bağımsız olarak doğrulanmadı.
Sosyal medyada ise yeni rejim yanlısı grupların çok daha fazla sayıda insanı öldürmüş olabileceği iddia edildi. SOHR, ölü sayısını 'kesin olarak doğruladığı' olayları hesaplayarak belirliyordu. 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gecede ise bölgeden şeffaf bilgi akışı sağlanamadı.
TOPLU İNFAZ İDDİALARI
Uluslararası medya, gerçek ölü sayısının henüz tespit edilemediğinin altını çizdi. Öte yandan, dış basında yer alan haberlerde, yeni rejime bağlı unsurların sadece Alevilere değil, çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşayan herkese yönelik 'infazlar' gerçekleştirdiği aktarıldı.
BBC'nin Suriye'de çıkan olaylara ilişkin haberinde, Lazkiye ve Tartus’ta etkili olan çatışmaların, eski Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 8 Aralık’ta devrilmesinin ardından ülkedeki en büyük şiddet olaylarına dönüştüğü bilgisi verildi. Eski rejim yanlısı güçler, bölgedeki bazı askeri noktaları ele geçirdi ve Cebleh merkezinde çatışmalara girdi.
Fransız haber ajansı AFP, SOHR'un, ölenler arasında 13 kadın ve 5 çocuğun da bulunduğunu bildirdiğini aktardı. Lazkiye'de bir cesedin arabaya bağlanarak sürüklendiğini gösteren iki videonun doğruluğu BBC tarafından teyit edildi.
Lazkiye'deki bir Suriyeli aktivist, BBC'ye yaptığı açıklamada, yaşanan şiddet olaylarının Alevi toplumunu 'dehşet içinde' bıraktığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
'Aşırı derecede korkuyorlar. Büyük bir şok içindeler. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Onları koruyacak bir hükümet ya da devlet yok.'
OLAYLARA ULUSLARARASI TEPKİLER
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X hesabından yaptığı paylaşımda, Suriyelilerin barış ve refah içinde yaşama hakkını hedef alan her türlü eylemin karşısında olduklarını belirtti. ''Bu tür kışkırtmaların, Suriye'nin ve bölgenin huzuruna karşı bir tehdit haline gelmesine izin verilmemesi gerektiğinin'' altını çizen Keçeli, yeni Suriye hükümetine destek verdiklerini açıkladı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, 'yasa dışı gruplar tarafından işlenen suçları' ve 'güvenlik güçlerinin hedef alınmasını' kınadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise çatışmalar nedeniyle 'şokta olduklarını' ifade ederek, tüm taraflara barışçıl çözüm çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, sivil can kayıplarına dair haberlerin 'derin endişe yarattığını' belirterek, taraflara itidal çağrısı yaptı.
Irak Dışişleri Bakanlığı ise yaşananları kınayarak, sivillerin zarar görmemesi gerektiğini bildirdi. Öte yandan, Irak basınında yer alan iddialara göre, Irak istihbaratı, yaşananların ardından hükümete Suriye'ye müdahale çağrısında bulundu.
ŞARA YÖNETİMİNİN AÇIKLAMALARI
Lazkiye Valiliği Kamu Düzenliği Müdürü Yarbay Mustafa Knefati, 'önceden planlanmış ve kasıtlı' bir saldırıyla, Esad milislerinin birkaç grubunun kontrol noktalarına saldırdığını ve Cebleh bölgesinde çok sayıda devriyeyi hedef aldığını' bildirdi. Homs, Lazkiye ve Tartus kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Lazkiye valisi, bölgedeki tüm elektriğin kesildiğini duyurdu.
Reuters'a açıklamalar yapan Suriye Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Ahmed el Şara, çatışmaların kontrol altına alındığını iddia ederek, şunları dile getirdi:
'Devrik rejimin kalıntılarının peşine düşmeye devam edeceğiz. Onları adil bir şekilde yargılayacağız. Silahlar yalnızca devletin elinde bulunacak.'
Geçici yönetim makamları, şiddet olaylarının 'istisnai durumlar' olduğunu savunarak, suçluların cezalandırılacağını vurguladı.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Teğmenlere 500 Bin Lira tazminat çıkarıldı... Dolar Kuru ayrıntısı...

Devlet Bahçeli 66 gün sonra geri döndü!

Eşref Rüya'nın 3. bölümü gelecek hafta ekrana gelecek

CHP’de Olağanüstü Kurultay hareketliliği

Can Yaman'ın 'El Turco' yapımı dünyayı fethediyor!

Bu hafta Arka Sokaklar'ın yeni bölümü yok!

Sustalı Ceylan bu akşam başlıyor! Sustalı Ceylan dizisinin konusu ne?

İşte Jose Mourinho- Okan Buruk geriliminin perde arkası!

Vatandaşlardan Ekrem İmamoğlu'na 15.5 milyon oyla dev destek!

Yüksel Güran'ın cinayet günü telefon ve internet kayıtları ortaya çıktı!
