Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ukrayna'ya bağlı birlikler Rus topraklarına girdi: Rusya ilk kez toprak kaybetti!

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı gönüllü gruplar Rusya'nın Belgorod bölgesindeki Lozova Rudka köyünü ele geçirdi.

Ukrayna'ya bağlı birlikler Rus topraklarına girdi: Rusya ilk kez toprak kaybetti!

12PUNTO DIŞ HABERLER

‘Rusya'ya Özgürlük Lejyonu’, ‘Rus Gönüllü Kolordusu’ (RDK) ve ‘Sibirya Taburu’na bağlı birlikler 12 Mart sabahı Ukrayna-Rusya sınırını geçerek Belgorod bölgesine girdiklerini ve Lozova Rudka köyünü ele geçirdiklerini açıkladı.

Saldırıyı düzenleyen gruplar, Ukrayna ordusuna bağlı Rus gönüllülerden oluşuyor. Bu gruplar daha önce de Belgorod'a saldırmıştı. Diğer yandan grupların Rusya içerisinde düzenlenen sabotaj saldırılarıyla bağlantılı olabileceği de iddia ediliyordu.

Rusya'ya Özgürlük Lejyonu'na yakınlığıyla bilinen Rus muhalif siyasetçi Ilya Ponomaryov bir açıklama yaparak, Rusya'nın Kursk bölgesindeki Tyotkino'da çatışmalar yaşandığını ileri sürdü. Kursk bölgesinin valisi Roman Starovoit, gönüllü grupların Rusya topraklarını işgal ettiğini doğruladı. Sabah yapılan saldırılar sonucunda, savaşın başından bu yana Rusya ilk kez kendi sınırları içinde toprak kaybetmiş oldu.

Saldırıyı gerçekleştiren gruplardan 'Rusya'ya Özgürlük Lejyonu, Telegram ve X hesaplarından bir video yayınladı. Yayınlanan videoda şu mesajlar verildi:

"Tüm yurttaşlarımız gibi biz de Rusya'nın Putin'in diktatörlüğünden kurtulmasını hayal ediyoruz. Ancak sadece hayal etmiyoruz: bu hayalleri gerçekleştirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz…Rus topraklarını santimetre santimetre rejimden alacağız… Ruslar rahat uyuyacak, kapı zilinden korkmayacaklar, düşüncelerini korkmadan söyleyecekler. Ruslar sahip olduklarına değil, istediklerine oy verecek. Ruslar özgür yaşayacak. Seçime gidiyoruz. Bizi bekleyin!"

Öte yandan Sibirya Taburu'da Telegram kanallarından çatışma görüntülerini servis etti. Servis edilen görüntülerle birlikte şu mesaj paylaşıldı:

"Daha önce Rusya Federasyonu'ndaki cani diktatörlük rejiminin barışçıl yollarla devrilmesinin mümkün olmayacağını söylemiştik. Bu ancak elde silahlarla ortadan kaldırılabilir. Bu gece sözümüzü yerine getirmeye başladık. Rusya topraklarında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN YALANLAMA GELDİ

Rusya Savunma Bakanlığı saldırı girişimleri olduğunu doğruladı. Bakanlığın açıklamasında, grupların Rusya topraklarını ele geçirme girişimlerinin ‘savaş makineleri, füzeler ve topların yardımıyla püskürtüldüğü' savunuldu.

AFP haber ajansına göre, Rus kaynaklar Telegram kanallarında bir çatışma yaşandığını ancak ilerleme kaydedilmediğini söylüyor.

Ukrayna'nın Suspilne haber sitesi, Belgorod'daki saldırıyla ilgili askeri değil, siyasi amaçlı bir saldırı olduğu yorumunu yapıyor. Saldırıların Rusya'da bu hafta düzenlenecek seçimler öncesinde düzenlenmesine dikkat çekiliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Rusya Rusya Ukrayna ukrayna