Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Almanya'nın PMI verileri derin daralmanın sinyalini veriyor

S&P Global'in eylül ayı öncü Satınalma Yönetici Endeksi (PMI) verilerine göre, Almanya'nın bileşik PMI değeri 48,4'ten 47,2'ye düşerek son 7 ayın en düşük seviyesine indi. İmalat sektörü ve hizmet sektöründeki gerilemeler, ülkenin ekonomik durumunu daha da olumsuz etkiliyor

Almanya'nın PMI verileri derin daralmanın sinyalini veriyor

S&P Global tarafından hazırlanan HCOB eylül ayı öncü Satınalma Yönetici Endeksi (PMI) verileri açıklandı. Almanya'da ağustosta 48,4 puan olan bileşik PMI, eylülde 47,2 puana gerileyerek son 7 ayın en düşük seviyesine indi. Hizmet sektörü PMI ise 51,2 puandan 50,6’ya düşerek son 6 ayın en düşük seviyesini gördü. İmalat sanayi PMI ise daha belirgin bir düşüşle 42,4'ten 40,3'e geriledi.

Veriler, Almanya'nın imalat sektöründe yaşanan derinleşen daralmanın, ekonomik toparlanma umudunu azalttığını gösteriyor. HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia, "İmalat sektöründeki gerileme yeniden derinleşerek Alman ekonomisinde erken bir toparlanma umudunu buharlaştırdı" dedi. De la Rubia, şirketlerin son bir yılın en hızlı üretim düşüşünü yaşadığını ve yeni siparişlerin de azaldığını vurguladı.

Ayrıca, Almanya'daki şirketlerin Kovid-19 salgınından beri görülmemiş bir oranda personel çıkardığı, bu durumun ise otomotiv tedarikçileri gibi önemli sektörlerde istihdam azaltımlarına yol açtığı belirtildi. Bu gelişmeler, Almanya'nın sanayisizleşme riski ve hükümetin buna nasıl yanıt vereceği konusundaki tartışmaları artırdı.

Alman ekonomisi, artan faiz oranları ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyüme zorluklarıyla karşı karşıya. 2020'deki salgın sonrası ilk kez resesyona giren Almanya, ikinci çeyrekte yatırımların azalmasıyla yüzde 0,1 küçüldü. Üçüncü çeyrekte de benzer bir küçülme yaşanması halinde teknik resesyona girmiş olacak.

Ifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin büyüme tahminlerini zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürdü. Almanya'nın geleneksel iş modeli, artan maliyetler ve küresel rekabetle başa çıkmakta zorlanıyor. Gelecekteki ekonomik durumu etkileyen diğer faktörler arasında jeopolitik sorunlar, iklim değişikliği ve demografik zorluklar da yer alıyor.

GELİŞMELER

Son dönemde, Alman sanayisinin zayıflaması, Çinli şirketlerin teknolojik olarak arayı kapatması ve Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın bu süreçte yaşadığı "Çin Şoku" tartışmaları da artış göstermiş durumda. İthalatın artması ve iç üretimin azalması, ülkedeki iş gücü piyasasını olumsuz etkiliyor. Hükümet, bu durumun üstesinden gelmek için yeni ekonomik teşvikler ve stratejiler geliştirmeyi planlıyor. Ayrıca, enerji geçişi ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda sanayi reformları da gündemde.


Haber Kaynağı : AA

Almanya Almanya Ekonimisi Almanya Ekonomisi