Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Büyüme tahminleri açıklandı: Beklenti sabit kaldı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 2,7, 2025'te ise yüzde 3 oranında büyüyeceğini öngörerek, yatırımcı güveninde olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Büyüme tahminleri açıklandı: Beklenti sabit kaldı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), faaliyet gösterdiği ülkelerin ekonomik durumunu değerlendirdiği Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımladı. 

Banka, Türkiye ekonomisine ilişkin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7, 2025 içinse yüzde 3 olarak sabit tuttu. Bu oranlar, EBRD’nin mayıs ayında yaptığı tahminlerle aynı seviyede kalırken, Türkiye ekonomisinde yatırımcı güveninin iyileşme gösterdiğine dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye'nin makroekonomik politikalarındaki değişimlerin ve ülkenin gri listeden çıkarılmasının yatırımcı güvenine katkı sağladığı ifade edildi. Ayrıca, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki düşüş de olumlu bir gelişme olarak öne çıktı.

EKONOMİK RİSKLER VE KREDİ KOŞULLARI

EBRD’nin raporunda Türkiye ekonomisi için risklere de yer verildi. Yüksek enflasyonun sürmesi, Türk lirasındaki reel değerlenmenin ihracat ve turizm üzerindeki olumsuz etkileri, bölgedeki jeopolitik gerilimler ve yüksek kısa vadeli dış finansman ihtiyacı, ülke ekonomisine yönelik temel riskler olarak sıralandı. 

Ayrıca, cari açığın düştüğü belirtilirken, kısa vadeli dış borcun yüksek kalmaya devam ettiği vurgulandı.

ÖZEL SEKTÖRE YATIRIM TAVSİYESİ

Raporda, EBRD’nin Türkiye’ye yönelik tavsiyeleri de yer aldı. Türkiye’nin verimliliği artırması, beşeri sermaye gelişimini iyileştirmesi ve özel sektörün finansmana erişimini genişletmesi gerektiği belirtildi.

EBRD, 2023 yılında Türkiye’ye 2,5 milyar avro yatırım gerçekleştirdiğini ve bu yatırımın yarısından fazlasının yeşil dönüşüm projelerine ayrıldığını açıkladı. Bankanın Türkiye'deki toplam yatırımları ise 20 milyar avroyu aştı.


Haber Kaynağı : 12punto

EBRD büyüme tahminleri