Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Hayri Kozanoğlu: Mehmet Şimşek’in yana yakıla bütün dünyayı dolaşarak aradığı sıcak para bu koşullarda gelmez

Ekonomist Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu 26 Ekim'de açıklanacak olan TCMB faiz kararıyla ilgili tahminlerini 12punto.com.tr için anlattı.

Hayri Kozanoğlu: Mehmet Şimşek’in yana yakıla bütün dünyayı dolaşarak aradığı sıcak para bu koşullarda gelmez

Kübra Karasu- 12punto

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısı yarın Hafize Gaye Erkan Başkanlığında toplanacak. Faiz kararı ise saat 14.00’te açıklanacak. 

Merakla beklenen faiz kararıyla ilgili tahminlerini Ekonomist Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu anlattı:

“Faizin yüzde 30’dan artırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun 250 baz puan olması durumunda yılın yüzde 35 ile kapatılabileceği izlenimi doğar. Bu da ekonomi yönetimi tarafından 2024 yılı için öngörülen yüzde 33’ün az üzerinde pozitif faiz anlamına gelir. Fakat piyasalarda,  yorumcular tarafından yüzde 33 enflasyon oranı gerçekçi bulunmuyor. IMF de en son Türkiye’ye ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2024 yılı enflasyonu yüzde 46 olarak tahmin etmişti. Mehmet Şimşek’in yana yakıla bütün dünyayı dolaşarak aradığı sıcak paraya bu koşullarda bu faiz oranlarıyla kimse rağbet etmiyor. 

FAİZİN ARTIRILMASINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Daha yüksek bir faiz oranı bekledikleri ortada. Ne var ki faizlerin daha hızlı yükseltilmesi gerekiyor. Örneğin; 500 baz puan yükseltilip yılın yüzde 40 civarında bir faizle kapatılması senaryosu da zaten giderek yavaşlama belirtisi gösteren ekonomide, çarkların durması ve işsizliğin artması riskini ortaya çıkarıyor. Onun için ekonomi yönetimi bu anlamda zor durumda ve daha hızlı faiz artışları yapabilmek için saraydan onay alması güç görünüyor.

FAİZLERIN ARTIRILMAMASI HALİNDE CİDDİ BİR SIÇRAMA GÖZLENEBİLİR

Dünyadaki jeopolitik gelişmeler ve gerginlikler, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırgan tutumu, dünyada genel olarak petrol ve ham madde fiyatlarını şu anda çok yüksek bir oranda olmasa da yukarı çekiyor. Bu da Türkiye’de enflasyonun kontrol altına alınmasını zorlaştıracak, daha yüksek faiz oranları talep edilen bir durum haline geliyor.

Faiz artışının 26 Ekim'de 250 baz puanla sınırlı olması durumunda dövizde hafif bir yükseliş olabileceğini fakat çok ciddi bir hareketlenme görülmeyeceğini düşünüyorum. 500 baz puanlık faiz artışında ise sınırlı da olsa döviz kurlarında kısa süreli bir düşüş görülebilir. Faizlerin artırılmaması halinde ise dövizde ciddi bir sıçrama gözlenebilir. Ben bu yolun seçilmeyeceğini düşünüyorum.

ALTINA RAĞBET ARTAR

Altın dünyadaki pariteye bağlı olarak değişiyor. Amerika’daki faiz oranlarının yükselmesi, on yıllık tahvillerin faizinin geçtiğimiz hafta yüzde 5’i geçmesi, 2 yıllıkların yüzde 5’in üzerine çıkması dolar ve altın açısından olumsuz bir gelişmeydi. Altında bir düşüş görülmüştü. Ama bu jeopolitik gelişmelerle birlikte altın da tekrar toparlandı ve şimdi altının onsu 1,970 - 1,980 dolar aralığında seyrediyor. Genel olarak dünyada jeopolitik risk algısının yükseldiği ve güvensizliğin arttığı ortamlarda pahada hafif ağır bir yatırım aracı olarak altına rağbet artar. Nitekim bunu bugün de gözlemliyoruz.


Haber Kaynağı : Kübra Karasu

altın faiz TCMB