Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

İPA'dan market araştırması: İstanbul, Londra’yı solladı

İngiltere'nin en büyük zincir marketi ile İstanbul'daki bir zincir marketin fiyatları karşılaştırıldı. İPA'nın yaptığı araştırmaya göre, aynı ürünlerin yer aldığı alışveriş sepetinin Londra'daki fiyatı 2 bin 972 TL iken, bu rakam İstanbul'da 3 bin 297 TL oldu. İngiltere'de bu rakam asgari ücretin yüzde 3'üne Türkiye'de ise yüzde 19'una denk geldi.

İPA'dan market araştırması: İstanbul, Londra’yı solladı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İngiltere'nin en büyük zincir marketi Sainsbury's ile İstanbul'daki bir zincir marketteki fiyatları karşılaştırdı.

Araştırmada mutfakta bulunması gereken 20 temel ürün esas alındı.


İPA Başkanı Buğra Gökce, karşılaştırmanın sonuçlarını paylaştı. Gökce, "Londra'da yaşayan bir asgari ücreti 20 ürünü maaşının sadece yüzde 3'ü ile alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19'unu harcamak zorunda" ifadelerini kullandı.

LONDRA VE İSTANBUL'DAKİ ASGARİ ÜCRETLİ ARASINDAKİ FARK

Araştırmada Londra'daki asgari ücretli ile İstanbul'daki asgari ücretli arasındaki fark dikkat çekti.

Gökce, Londra'da yaşayan bir asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan asgari ücretli arasındaki farka ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Londra'da yaşayan bir asgari ücreti bu 20 ürünü maaşının sadece yüzde 3'ü ile alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19'unu harcamak zorunda.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 296 kilo kıyma alırken İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla sadece 40 kilo kıyma alabiliyor.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt, 2896 paket makarna alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli sadece 57 kilo tavuk kanat, 425 litre süt, 871 paket makarna alabiliyor."

Gökçe, Türkiye'de çok ciddi bir gıda sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Bu sorun yalnızca yüksek enflasyondan kaynaklanmıyor. Üretim de yeterli değil. Yıllarca uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının ağır bedelini halkımız ödüyor" dedi.



Haber Kaynağı : 12punto

asgari ücret Enflasyon İPA İstanbul Planlama Ajansı İstanbul londra Buğra Gökçe