Kira gelirlerinde denetim sıkılaşıyor: 700 bin mükellefe cezai işlem yolda
Kira gelirlerini beyan etmeyen mükellefler üzerine yapılan denetim çalışmalarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl başlatılan denetimlerde 1,5 milyon konutun incelendiğini ve 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığını açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinin ardından yapılan denetim çalışmalarını değerlendirdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yıl başından itibaren kira gelirlerini beyan etmeyenleri tespit etmek amacıyla birçok çalışmayı devreye aldığını hatırlatan Şimşek, belirli kira bedelinin üzerindeki konutların, kısa süreli kiralamaların ve iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı.
HATIRLATMA MESAJI GÖNDERİLDİ
Bakan Şimşek, yapılan kontroller sonucunda kira geliri elde ettiği tespit edilen yaklaşık 700 bin mükellefe gelir vergisi beyan dönemi öncesinde ve beyan dönemi içinde bilgilendirme ve hatırlatma mesajları gönderildiğini söyledi.
Ayrıca, gayrimenkullerini kiraya verip de banka kayıtları içinde yer almayan mükelleflerin de tespiti için 1,5 milyon konut üzerinde fiili denetim başlatıldığını belirtti.
Yapılan bu kapsamlı çalışmalar sonucunda vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller gerçekleştirildi ve beyanname vermediği gerekçesiyle vergi dairelerine çağrılan mükellefler için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendi.
Bu süreçte, 46 bin mükellef uyum göstererek kendiliğinden beyanname verip, 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan etti.
23 BİNDEN FAZLA KİRACI BİLGİLERİNİ BAŞKANLIĞA İLETTİ
Bakan Şimşek, kira geliri elde edenlerin tespit edilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e eklenen 'Kira Bildirim Formu' sayesinde 23 binden fazla kiracının bilgilerini Başkanlığa ilettiğini belirtti. Beyan dönemi sonunda 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiğini ve 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyanında bulunulduğunu açıkladı.
Beyan döneminin ardından yaklaşık 1 milyon mükellefe tekrar SMS gönderildiğini söyleyen Şimşek, bu hatırlatmalar neticesinde 95 bin 989 mükellefin daha beyanname vererek 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildirdiğini ifade etti. Ancak, halen beyanname vermeyen 700 bin mükellefin tespit edildiğini ve bu kişilerin ilgili vergi dairelerine cezalı işlem yapılmak üzere bildirildiğini belirtti.
Son olarak, bu mükelleflerin, Vergi Usul Kanunu'ndaki pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verme hakkına sahip olduklarına dikkat çeken Şimşek, "Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi ziyaı cezası kesilmiyor. Mükellefler beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verip, vergilerini banka kartı veya kredi kartıyla ödeyebiliyor" dedi.
Şimşek, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayarak, vergi adaletini sağlamak için kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sürdürüleceğini belirtti.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla