Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,4211
Dolar
Arrow
34,2683
İngiliz Sterlini
Arrow
44,7886
Altın
Arrow
2918,0000
BIST
Arrow
8.791

Mehmet Şimşek'ten kredi kartı vergisi açıklaması! Kesinti neden yapılacak?

Ekonomiye ilişkin mesajlar veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzeri olan yurttaşlardan alınacak olan 750 TL'lik kesintiyle ilgili ilk kez konuştu. NTV canlı yayınında açıklamalarda bulunan Şimşek, "Savunma sanayiinin ek kaynağa ihtiyacı var, Türkiye demir kubbe inşa edecek, bu paranın tek kuruşu bile bütçeye gitmeyecek" dedi.

Mehmet Şimşek'ten kredi kartı vergisi açıklaması! Kesinti neden yapılacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde 750 TL’lik katkı payının gündeme gelmesiyle birlikte savunma sanayine yönelik ek kaynak paketi hakkında açıklamalarda bulundu. Bu katkı payı, özellikle dar gelirli vatandaşlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığı gerekçesiyle büyük tepkilere neden oldu. Hükümetin bu tür ek yükümlülükler getirmesi, halk arasında geçim sıkıntısının arttığı bir dönemde oldukça tartışmalı bir konu haline geldi.

Canlı yayında NTV Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, savunma sanayii projelerine ek kaynak sağlama gerekliliğini vurguladı. "Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma sanayii projelerine ek kaynak sağlamak zorundayız" diyen Şimşek, bu doğrultuda 2024 yılı için Savunma Sanayi Fonu’nun bütçesinin 165 milyar liraya çıkarıldığını açıkladı.

750 TL'LİK KESİNTİ NEDEN YAPILACAK?

Bakan Şimşek, bu kaynakların bütçeye etki etmeyeceğini belirterek, "Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Bütçe açıklığını azaltmak için yapılmış bir paket değil. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek" dedi. Ayrıca Bakan Şimşek, eleştirileri dikkate alacaklarını ve Meclis’in gelen değerlendirmeleri göz önünde bulunduracağını ifade etti.

"BAZI FONLAR İHTİYAÇTAN DOĞUYOR"

Şimşek, "Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Gelen değerlendirmeleri Meclis dikkate alır. Ben de bütçe dışı fonları ilkesel olarak doğru bulmuyorum. Ama bazı fonlar ihtiyaçtan doğuyor" sözleriyle bu durumun kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Bakan Şimşek, canlı yayında kredi kartlarıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"DEMİR KUBBE İNŞA EDİLECEK"

"Savunma sanayii fonu bütçe dışında bir fon. Savunma projelerine kaynak gerekiyor, kredi kartlarından yapılacak 750 TL'lik kesinti ile demir kubbe inşa edilecek, hava savunma sistemi kurulacak. Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma sanayii projelerine ek kaynak sağlamak zorundayız. Bu paranın bir kuruşu bile bütçeye gelmeyecek. Tamamı savunma sanayiine aktarılacak. Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın burada herhangi bir dahli yok. Bu bütçe ihtiyaçları için hazırlanmış bir tedbir paketi değildir. Özel bir fon olduğu için savunma sanayiinin haricinde harcanması mümkün değildir.

"BÜTÇE DIŞI FONLARA KARŞIYIZ"

İlkesel olarak bütçe dışı fonlarını doğru bulmuyorum ama bazı fonlara ihtiyaç. Savunma sanayi fonunun bütçe dışında olması anlamlı. Başka bakanlıkların bütçe dışında fonlar kurmalarını doğru bulmuyorum."

 


Haber Kaynağı : 12punto

Enflasyon Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek