Son Dakika: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan açıkladı: Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi!
Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon beklentisinin 2 puanlık artışla yüzde 38'e yükseldiğini bildirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 'Enflasyon Raporu 2024-II' sunumunu gerçekleştirdi.
Başkanımız Dr. Fatih Karahan Enflasyon Raporu 2024-II’yi tanıtıyor: https://t.co/wHryrkkag0
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) May 9, 2024
Yıl sonu enflasyon beklentisinin yükseldiğini aktaran Karahan, "2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık güncellemeyle yüzde 38'e çektik" dedi.
Karahan'ın açıklamaları şöyle;
"Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz.
Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız.
"KÜRESEL BÜYÜMEDE SINIRLI BİR ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR"
Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir.
Küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış öngörülmektedir. Jeopolitik gelişmeler ve sıkı politika öne çıkan küresel risk faktörleridir.
Küresel enflasyon hedeflerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir, merkez bankaları parasal sıkılığı korumaktadır. Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha geç ve daha yavaş faiz indirimine gideceği beklentileri kuvvetlenmiştir.
"ENFLASYON TAHMİNLERİMİZİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ"
Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip etmekteyiz. 2024 yılı ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle, iç talepte zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz.
Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının üzerinde gerçekleşmiştir. Son 3 ayda enflasyon öngörülerimiziden yüksek seyir izledi. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir.
Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının, diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu görüyoruz.
Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemdedir. Ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz.
KONUT FİYATLARI AÇIKLAMASI
Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır.
Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyretmektedir. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz.
"KREDİ TALEBİ YAVAŞLAYACAK"
Menkul kıymet tesis uygulamasını 9 Mayıs itibarıyla tamamen sonlandırdık. Likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacağız.
Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve, mevduat faizlerinin Türk lirasına geçişi destekleyecek seviyelerde kalmasını ve tasarrufların artmasını sağlayacaktır.
Parasal sıkılaştırma finans piyasalarına hızlı ve güçlü yansıyor.Kredi faizlerinin geldiği seviye iç talebin yavaşlamasına destek verecek.
"NET REZERVLER 34 MİLYAR DOLAR ARTTI"
Mart toplantısında yaptığımız ilave parasal sıkılaştırma, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırmış ve rezervlere olumlu yansımıştır.
Swap hariç net rezervlerde son iki haftada 18 milyar dolarlık ek iyileşme görmekteyiz. Bu dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır.
ENFLASYON HEDEFİ AÇIKLANDI
2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık güncellemeyle yüzde 38'e çektik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk.
Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir."
ZİRVE İÇİN TARİH VERDİ
Enflasyonda zirve için tarih veren Karahan, mayıs ayında enflasyonun zirveyi göreceğini ve yüzde 75-76 seviyesinde olacağını öngördüklerini ifade etti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
2025 asgari ücret için işverenin beklentisi ve yeni rakam belli oldu
“Batı Kürdistan” kimin olacak? - II
Teğmenlere 'İtirafçılık' dayatması mı?
Fatih Altaylı, Sözcü’deki istifaların perde arkasını anlattı
Fenerbahçe evinde Athletic Bilbao’ya kaybetti
Bugün hangi burçlarda değişim var? 12 Aralık günlük burç yorumları
Suriye’de nasıl bir rejim kurulacağını görmek için Reyhanlı’ya gidin!
Bugün kimin maçı var, ne zaman, saat kaçta? 11 Aralık maç programı nasıl?
Cihatçı teröristlerden, “ılımlı İslamcı” çıkar mı?
Rıdvan Dilmen Mourinho'yu tiye aldı