Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Tavuk eti ihracatına kısıtlama geldi: 1 Mayıs sabahı tavuk döner ne kadar olmalı?

Tavuk eti ihracatına 1 Mayıs itibarıyla kısıtlama getirildi. 31 Aralık'a kadar devam edecek olan bu kısıtlamaya Atılım Üniversitesi Maliye Bölümü Profesör Doktor Duran Bülbül, bu kısıtlamayla ilgili görüşlerini 12punto.com.tr'ye aktardı.

Tavuk eti ihracatına kısıtlama geldi: 1 Mayıs sabahı tavuk döner ne kadar olmalı?

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs ile 31 Aralık arasında tavuk eti ihracatına kısıtlama getirildi. Bakanlık, yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırma getirdiğini belirtti. 

Atılım Üniversitesi Maliye Bölümü Profesör Doktor Duran Bülbül, "Bu karar doğru uygulanacaksa, tavuk ürünlerinin fiyatlarında 1 Mayıs'tan itibaren yaklaşık olarak yüzde 60 civarında düşmesi gerekir" dedi. 

Bülbül, tavuk etinin son aylarda fahiş fiyatlara yükseltildiğini bundan dolayı Ticaret Bakanlığı'nın bu şekilde bir adım attığını ifade etti. Bülbül, Türkiye'nin tavuk eti üretiminde Dünya'da 8. olduğunu ve yıllık olarak 2.3 milyon ton üretim yaptığını söyledi. 

Bülbül, kısıtlama hakkında şu cümleleri kullandı: 

"Tavuk eti ihracatına kısıtlama getirecek olmak, tavuk eti fiyatının düşeceği anlamına gelmiş olmuyor. Eğer piyasayı bu anlamda doğru yönetemezseniz tavuk üretecilerinin bu kararla batışına neden olabilir. Tavuk eti üreticileri bu konuyla ilgili doğru yönetilmezse, belli kişilere servet transferi yapılabilir. Çünkü tavuk eti ihracatı kısıtlamasını aylık olarak 30 bin tondan 10 bin tonla sınırlandırıldı ve bu 1 Mayıs'ta başlayacak ve Aralık ayının sonuna kadar devam edecek" 

Alınan bu kararla iki risk olduğunu ifade eden Bülbül, "Tavuk etinin normal olarak fiyatlarının yüzde 60 civarında düşürülmesi gerekiyor, Eğer gerçekten amaç iç piyasada tüketiciyi korumaksa. Tavuk eti fiyatının yaklaşık olarak yüzde 60, minimal olarak yüzde 50 düşmesi gerekir. Biz bu kısıtlamayla birlikte yaklaşık olarak pazarımızın yüzde 60'ını kaybetmiş olacağız. Bizim yerimize başka ülkeler tavuk eti ithal etmeye başlayacak. Bu tavuk etinin ithal edilmesiyle birlikte bizim yeniden o pazarlara girmemiz mümkün olmayacak"

"ÜRETİCİ BATMAKLA KARŞI KARŞIYA KALACAK"

Bülbül, bu kararla beraber üreticinin batmakla karşı karşıya kalacağını şu cümlelerle anlattı:

"Tavuk etinin kısıtlamasıyla birlikte yaklaşık olarak tavuk üreticilerinin girdi maliyetinde sübvanse edemezlerse; tavuk eti ellerinde kalacağı için ciddi bir şekilde bu sorunla karşı karşıya kalacağız. Özellikle yaklaşık olarak yüzde 60'a yakın üreticinin batma riskiyle karşı karşıya kalacağız"

Tavuk etinin ucuza satmak için çözüm de sunan Bülbül, Ticaret Bakanlığı'nın üreticiyi sübvanse etmesi ve girdi maliyetleri ile desteklemesi gerektiğini aktardı ve şunları söyledi, "Eğer kısıtlamadan dolayı desteklemezlerse ülkemizde tavuk üreticileri ciddi bir şekilde yabancı ülkelere kaptırmış oluruz"

BİR PAZARI KAYBEDEBİLİRİZ

Bülbül, daha önceki dönemde kene nedeniyle tavuk yumurtası ihracatına amborgo konulduğunu ve bundan dolayı bu alandaki ihracatı artık İran'ın yaptığını ifade etti ve yine aynı şeyin yaşanabileceğini şu sözlerle ifade etti: 

"Bu kısıtlamayla beraber biz tavuk ihracatında kayba uğrayacağız. Bu ihracattan dolayı tavuk üreticileri iflas edecek. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı'nın bu zararı derhal karşılaması gerekir. Tavuk eti ihracatını kısıtlamak fiyatlara nasıl bir geri dönüşü olacak bunun Ticaret Bakanlığı tarafından çok ciddi bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. Çünkü tavuk ürünlerinde fiyatları kısıtlamak; ihracata yüzde 60'a yakın kısıtlama gelmiş demek oluyor. Bu, yüzde 60'lık kısıtlamaya baktığımızda tavuk ürünlerinin fiyatlarının yüzde 50 civarında düşmesi gerekir. Eğer tavuk ürünlerinin fiyatı düşmüyorsa burada başka bir sorun var demektir"

İHTİYAÇ İHRACAT AMA...

Ülke ekonomisinin ihracata ve dövize ihtiyacı olduğunu aktaran Bülbül, kısıtlamanın tavuk ürünlerinin fiyatını aşağıya çekmeyeceğini söyledi ve fiyatların düşmesi için Ticaret Bakanlığı'nın üreticiyi desteklemesi gerektiğini ifade etti. Devletin denetim mekanizmasını kullanması gerektiğini şu cümlelerle aktardı:

"Devletin denetim mekanizmasını kullanması gerekir. Denetim mekanizmasını doğru kullanmadığı için; cezalar çok yüksek olmadığı için fahiş fiyatla ticaret yapanların hakları alınmadığı için bu sistem sürekli firsata çevriliyor sonra da o kararla kalınıyor"



Haber Kaynağı : 12punto

Duran Bülbül tavuk eti ticaret bakanlığı