Tekstilcilerin yeni durağı belli oldu: 130 fabrika oraya göç etti
Türkiye'de bir dönemin en çok kazanan, bavul ticaretiyle ünlenen tekstil sektörü bugünlerde ülkeyi terk ediyor. Üretim şartları değişen üreticiler Mısır'a kaçarken 90 bin işçi de işini kaybetti.

Başta Rusya olmak üzere birçok Orta Doğu ve Afrika ülkesine ihracat yapan tekstil sektörü zor günler geçiriyor.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Öz İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, Türkiye’deki üretim şartlarını beğenmediği için fabrikasını Mısır’a taşıyan firma sayısının 130’a ulaştığını, son bir yılda da 90 bin işçinin tekstil sektöründen çıktığını bildirdi.
Ay, üretim şartlarının iyileştirilmemesi ve işçi haklarının sağlanmaması halinde fabrika göçünün daha da artacağa dikkat çekti. İşçi maaşlarıyla tasarruf yapılmayacağını söyleyen Ay, asgari ücrete ara zammın kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı. Ay, basında sansürün kaldırılışı ve basın bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz dolayısıyla gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.
FASONCULAR MISIR'A GİTTİ
Ülkedeki ekonomik zorluklar nedeniyle sabit gelirlilerin zor günler geçirdiğini belirten Ay, “Bizden tasarruf istiyorlar. Emekçiler bırakın tasarrufu 100 yıl önce gündemden kalkan karın doyurma ve barınma sorunuyla boğuşuyor. Biz karnımızı doyuramıyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz” dedi. Fason üretim yapan Türk şirketlerin üretimlerini Mısır’a kaydırdığını ve son 1 yılda Mısır’a göçen Türk üretici sayısının 130’a ulaştığını bildiren Ay, 90 bin işçinin de tekstil sektöründen gitmek zorunda kaldığını ifade etti. Asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğinin altını çizen Ay, sendikacılığın önünde ciddi engeller çıkarıldığını anlatırken işçilerin eylemler için harekete hazır olduğunu, konfederasyonlardaki değerlendirmelerin ardından görevin sendikalara düşebileceğini söyledi.
VERGİ ELEŞTİRİSİ
AZ kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekirken yükün çalışanlara yüklendiğini söyleyen Rafi Ay, “Kazancımızla vergi arasındaki fark yüzde 115. Asgari ücret artarken vergi dilimleri artırılmadı, bizden daha çok vergi almak için makas daraltıldı. Eskiden son 2 ayda ikinci vergi dilimine girerdik, şimdi nisandan itibaren ikinci dilime, eylülden sonra da üçüncü dilime giriyoruz. E biz çok kazanmıyoruz ki” dedi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Kıbrıs’tan da vazgeçmediysek... Nerede bu devlet?!

CHP'de cumhurbaşkanlığı adaylığı için çarpıcı iddia

Özgür Özel’den Parti Meclisi’nde önemli değişim

AVM'ler sessizdi: Tüketim boykotu etkisini gösterdi

6 Nisan Pazar günü hangi yapım reyting birincisi oldu?

Sarayda Gaye Erkan sürprizi mi? Ekonomi yönetiminde çatlak endişesi

Tarih bilinci, milli kimlik ve cumhuriyetçilik

Boykot tartışmasıyla gündeme gelen Teşkilat dizisinde bir ayrılık

Mourinho'dan Okan Buruk'a olay gönderme

Gelinim Mutfakta 7 Nisan Pazartesi puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?
