Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Telefon ve tabletler için çevre dostu düzenleme yolda

BTK, akıllı, mobil ve kablosuz telefonlar ile tabletler için eko-tasarım düzenlemesi hazırlıyor. Düzenlemeyle söz konusu cihazların üretimi, kullanımı ve atık yönetimi aşamalarında çevresel etkilerinin azaltılması hedefleniyor.

Telefon ve tabletler için çevre dostu düzenleme yolda

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sektörde kullanılan telefonlar ve tabletler için eko-tasarım gerekliliklerini belirlemeyi amaçlayan bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme ile ilgili bilgiler, BTK'nin 2024 İş Planı'ndan derlendi.

AB tarafından haziran 2023'te yayımlanan akıllı, mobil ve kablosuz telefonlar ile tabletler için eko-tasarım düzenlemesine paralel olarak, BTK bu alanda bir yönetmelik hazırlayacak. Çalışmanın, ekim ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Düzenleme kapsamında, söz konusu cihazların piyasaya arzı için gerekli olan eko-tasarım gerekliliklerinin belirlenmesinin yanı sıra, ürünlerin bu gerekliliklere uygun olarak üretildiğini ve hizmete sunulduğunu gözetlemek ve denetlemek üzere piyasa gözetimi ve denetim usul ve esaslarının belirlenmesi planlanıyor.

Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, AB'nin geçen yıl yayımladığı eko-tasarım düzenlemesinin önemine vurgu yaparak, eko-tasarımın ürünlerin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerin azaltılması ve çevresel etkilerin hesaplanması anlamına geldiğini belirtti. Atalay, teknolojinin hızla gelişmesi ve kullanım yaşının düşmesi nedeniyle BTK'nin yapacağı düzenlemenin daha da önem kazandığını ifade etti.

Telefon ve tabletlerin tasarımında çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek, elektromanyetik ışınım seviyelerini minimumda tutacak şekilde düzenlenmesi gerekliliği üzerinde duran Atalay, sürdürülebilirlik, insan sağlığı ve çevre duyarlılıkları açısından kablosuz telekom cihazlarının üretiminde çevreye zarar vermeyen malzemelerin kullanılmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, kullanım ömrünü tamamlamış cihazların geri dönüştürülebilmesi için uygun malzemelerden tasarlanmalarının da önemli olduğunu vurguladı.


Haber Kaynağı : 12punto

Teknoloji telefon BTK