Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.480

TÜİK enflasyon sepetini Tarım Kredi'de de doldurmamış: İşte kalem kalem 'gerçek' fiyatlar

Nisan 2022’den bu yana hesaplama için kullandığı maddelerin fiyatlarını açıklamayan TÜİK'in 2024 Haziran ayı enflasyon sepeti ortaya çıktı. Ancak sepetin Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market'lerle kıyaslandığında dahi ucuz kaldığı ve gıda enflasyonunu yansıtmadığı ortaya çıktı.

TÜİK enflasyon sepetini Tarım Kredi'de de doldurmamış: İşte kalem kalem 'gerçek' fiyatlar

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr

Türkiye'de son yıllarda yüksek gıda enflasyonu yurttaşın belini büktü.

Son olarak Nisan 2022'de enflasyon sepetini açıklayan TÜİK, 2024 Haziran ayı enflasyon sepetini kamuoyu ile paylaştı.

Ancak sepette yer alan fiyatlar yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Birçok yurttaş, açıklanan fiyatlar sonrası TÜİK'in fiyat araştırması yaptığı marketleri paylaşmasını isterken Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market'lerle kıyaslandığında dahi fiyatların çok ucuz kaldığı görüldü.

12punto enflasyon sepetinde yer alan 49 kalem gıda ürünü, Tarım Kredi market ve yaygın market zincirlerinin fiyat karşılaştırma sitelerindeki fiyatlarıyla kıyasladı.

YUMURTA YÜZDE 75, TOZ ŞEKER YÜZDE 170 DAHA PAHALI

Fiyat karşılaştırma sitelerinde yer alan verile göre; TÜİK'in enflasyon sepetinde yer  alan 28 ürünün fiyatları ve fiyat farkları listelendi.

En çok tartışılan ürünler arasında yer alan yumurtanın Tarım Kredi'de yüzde 75, zeyinyağının yüzde 142, kuru fasülyenin yüzde 122, toz şekerin ise yüzde 170 oranında daha pahalı olduğu görüldü. 

En düşüğü yüzde 1 olmak kaydıyla fiyat farkının yüzde 170'e kadar yükseldiği görüldü.

3 üründe de TÜİK'in sepetinde daha uygun olması dikkat çekti.

İşte o liste:

DİĞER MARKETLER DE FARKLI DEĞİL

Tarım Kredi'de yer almayan, internette listelenmeyen ürünlerde de durum değişmedi. 

Birçok yaygın marketteki fiyatların TÜİK'in sepetinden çok farklı olduğu görüldü. 

Tavuk etinin TÜİK sepetinden yüzde 87, kuzu etinin yüzde 53, kolanın yüzde 21 ve birçok yaş sebzenin daha pahalı olduğu görüldü.

TÜİK'in sepetinde zincir marketlerden daha uygun olan tek ürünün dolmalık biber olduğu görüldü.

İşte o liste:

ÇETİNKAYA YUMURTA FİYATLARINI SAVUNMUŞTU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya ise, dün tartışma yaratan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamaları hakkında açıklamalarda bulunarak, "Yumurta, doktor muayenesi fiyatları denildiğinde toplulaştırılmış bir fiyattan bahsediliyor. Örneğin bugün (dün) basına yansıyan bir haberde 2,57 lira yumurta fiyatı ifade ediliyor. Gezen tavuk yumurtası 5 lira. Ama 30'lu yumurtaların tanesi 2 lira. Tüketim ağırlıklarına bakıldığında vatandaşların çoğunlukla 30'lu yumurta tükettiği görülüyor. Ortalama toplulaştırılmış fiyatlara bakıldığında yumurta için 2,57 lira gayet mantıklı bir fiyat. Olay bir süre sonra teknik hesaplamalardan çıkıp algı yönetimine giriyor" ifadelerini kullandı. 

Ancak, başta tarım kredi olmak üzere yüzde 75'in üzerinde fiyat farkı olduğu görüldü.

Çetinkaya ayrıca, "TÜFE'yi Türkiye genelinde aylık 600 binin üzerinde fiyatı derleyerek hesaplıyoruz. Bu sonuçları dünyada en erken açıklayan ülkelerden biriyiz. TÜFE'yi her ayın 3. iş günü kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu fiyatların yaklaşık 300 bini marketlerden alınan kasa fiyatlarından oluşuyor" dedi. 

*Fiyatlar; İstanbul'da yer alan başta Tarım Kredi Marketleri, zincir marketler ve fiyat karşılaştırma sitelerinden derlenmiştir.


Haber Kaynağı : Burak Demirbaş

Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market TÜİK Enflasyon sepeti yumurta