Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.550

Türkiye’de gelir eşitsizliği derinleşiyor: Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul

The Economist’in yayınladığı analiz, Türkiye'deki gelir eşitsizliğinin giderek arttığını ortaya koyuyor. Bir yanda lüks tüketim artarken, diğer yanda enflasyon nedeniyle dar ve orta gelirli kesimin satın alma gücü eriyor.

Türkiye’de gelir eşitsizliği derinleşiyor: Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul

The Economist, Türkiye’deki gelir eşitsizliği üzerine yayınladığı son analizde, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu ve toplumsal yansımalarını ele aldı. Analizde, Türkiye’de lüks tüketimin zirveye ulaştığına dikkat çekilirken, enflasyonun düşük ve orta gelirli sınıf üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapıldı.

İsviçreli banka UBS’in yayınladığı Küresel Servet Raporu’nda, Türkiye’nin 2022-2023 yılları arasında kişi başına düşen servetini yaklaşık yüzde 158 oranında artırarak dünya genelinde en fazla artış gösteren ülke olduğu açıklanmıştı. Ancak, The Economist'in son sayısında, bu servet artışının büyük oranda üst gelir gruplarına yansıdığı, dar ve orta gelirli kesimlerin ise ekonomik zorluklarla mücadele ettiği belirtildi.

LÜKS TÜKETİMDE PATLAMA

Analizde "Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul" başlıklı yazıda, lüks tüketimin arttığı, İstinye Park gibi alışveriş merkezlerinin hareketliliği, Michelin yıldızlı restoranların ve yat limanlarının dolup taşması gibi örneklerle ele alındı.

Türkiye’de ultra zenginlerin sayısının 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 arttığı vurgulanırken, bu durumun gelir eşitsizliğini daha da derinleştirdiği ifade edildi.

SATIN ALMA GÜCÜ ERİYOR

Bir yandan lüks tüketim patlarken, diğer yandan enflasyonun düşük ve orta gelirli sınıfın satın alma gücünü hızla erittiğine dikkat çekildi. TL’nin dolar karşısında yüzde 19 değer kaybetmesi, gayrimenkul fiyatlarının dolar bazında hızla artmasına yol açtı.

Özellikle İstanbul ve Bodrum gibi popüler bölgelerde harcamaların artması, Türkiye’nin “yeni süper zenginleri” için hizmet veren varlık yönetimi sektörünün büyümesini hızlandırdı. Bu sektörün yıl sonunda Türk varlıklarının hacminin 123 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.


Haber Kaynağı : 12punto

The Economist gelir eşitsizliği