Yoksullaşma ve Kara Para Ekonomisi
Akademisyen ve 12 Punto.com.tr yazarı Prof. Dr. Duran Bülbül, Türkiye'nin gündeminden düşmeyen kara para olayına değindi. Denetlenmeyen siyaset ve ekonomik yapının yasal olmayan yollara sapacağını söyleyen Bülbül, verdiği çarpıcı rakamlar üzerinden ülkedeki gelir dağılımı oranlarını açıkladı ve yaşanan yoksulluğu ortaya koydu.

Ülkemiz; son yıllarda demokratik, çağdaş ve sosyal refah devleti, demokrasi ilkeleri açısından gri ekonomiden kara para ekonomisine evrildi. Siyasetin bir dönem vergi alma borç al tavrı, yerini önce gri ekonomiye sonra da kara para ekonomisi haline getirerek sektörel bir yapı ve güç haline getirdi.
Denetlenemeyen siyaset ve ekonomik yapı kaçınılmaz bir biçimde yasal olmayan bir siyaset ve ekonomiyi yaratır. Siyasetin ve ekonominin denetlenebilmesinin en temel koşulu bütçe hakkının yasama organı yani Türkiye Büyük Millet Meclisinin tam ve doğru kullanmasıdır.
Bütçe hakkı gelirlerin toplanması, giderlerin yapılması tüm gelir ve giderlerin denetlenmesi dolayısıyla, yasama yargı ve yürütme üzerinde egemen olması anlamına gelir. Bütçe hakkının TBMM’de doğru bir şekilde değil, hiç kullanılamaması bütçe kaynaklarının etkinsiz kullanılmasına neden olmaktadır.
Bütçe kaynakları toplumun tabanına yayılmadığı için bütçeden kaynak alamayan bir kısım insanlar kısa yoldan para kazanmak amacıyla bahis oyunlarına, suç ekonomisine yönelerek, spor dallarını kullanarak kara para aklamaya araç olurken; sporda bir kesim toplumun gözünde kendini elit sınıf gören bazı spor insanları son dönemlerde cemaat, tarikat, suç ekonomisi, kara para aklama ve vergi kaçırma gibi süreçlere bulaştıklarını görüyoruz. Hatta bu spor insanlarının kendilerine illegal vergi cenneti kurdukları anlaşılıyor.
Sistem kendini halkın yoksullaşması üzerine ve kendine yoksullardan servet transferi sağlayan bir kuruma dönüşmüş durumda. Bu durum bir yandan yoksullardan kendilerine servet transferi sağlarken diğer yandan ülkemizde adı konulmamış illegal bir vergi cenneti kurarak, vergi kaçırmaya teşebbüs ettikleri son yaşanan olaylarda da görülmektedir.
Gayri yasal yollarda para işletmek ve bu işe aracı olmak Vergi Usul Kanunun 359. Maddesine göre vergi kaçakçılığı suçuna girer. Acaba MASAK ve Vergi Denetim Kurulu son dönem kumarhane kapitalizmine parasını kaptıran ve vergi kaçırmaya teşebbüs eden bu sporcular için bir inceleme başlattı mı bunu sormak gerekir.
Halkın; gini katsayısına göre nüfusun %90’ı milli gelirin %10’unu alırken nüfusun %10’unun da milli gelirin %90’ını aldığını görülmüştür. Çalışanların %70’i asgari ücret düzeyinde ücret alıyorsa, asgari ücretlinin ve diğer emeklilerin, emekli maaşı 7500 TL, üniversite öğretim üyeleri yoksulluk sınırı altında yaşıyorsa orta sınıf tasfiye olmuş ve sermaye sınıfı ve diğer sınıflar arasında bir düzleşme olmuşsa gri ekonomi kara para ekonomisine dönüşmüştür.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İşte Mourinho ve Okan Buruk arasında yaşananlar...

Erdoğan kiminle bayramlaşmadı?!..

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Göstere göstere...

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Atatürk'ün Üniversite Reformu

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!

Gazeteler, 2 Nisan Boykotu'nu nasıl gördü?
