Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yoksullaşma ve Kara Para Ekonomisi

Akademisyen ve 12 Punto.com.tr yazarı Prof. Dr. Duran Bülbül, Türkiye'nin gündeminden düşmeyen kara para olayına değindi. Denetlenmeyen siyaset ve ekonomik yapının yasal olmayan yollara sapacağını söyleyen Bülbül, verdiği çarpıcı rakamlar üzerinden ülkedeki gelir dağılımı oranlarını açıkladı ve yaşanan yoksulluğu ortaya koydu.

Yoksullaşma ve Kara Para Ekonomisi

Ülkemiz; son yıllarda demokratik, çağdaş ve sosyal refah devleti, demokrasi ilkeleri açısından gri ekonomiden kara para ekonomisine  evrildi. Siyasetin bir dönem vergi alma borç al tavrı, yerini önce gri ekonomiye sonra da kara para ekonomisi haline getirerek sektörel bir yapı ve güç haline getirdi.

Denetlenemeyen siyaset ve ekonomik yapı kaçınılmaz bir biçimde yasal olmayan bir siyaset ve ekonomiyi yaratır. Siyasetin ve ekonominin denetlenebilmesinin en temel koşulu bütçe hakkının yasama organı yani Türkiye Büyük Millet Meclisinin tam ve doğru kullanmasıdır. 

Bütçe hakkı  gelirlerin toplanması, giderlerin yapılması tüm gelir ve giderlerin denetlenmesi dolayısıyla, yasama yargı ve yürütme üzerinde egemen olması anlamına  gelir. Bütçe hakkının TBMM’de doğru bir şekilde değil, hiç kullanılamaması bütçe kaynaklarının etkinsiz kullanılmasına neden olmaktadır.

Bütçe kaynakları toplumun tabanına yayılmadığı için bütçeden kaynak alamayan bir kısım insanlar kısa yoldan para kazanmak amacıyla bahis oyunlarına, suç ekonomisine yönelerek, spor dallarını kullanarak kara para aklamaya araç olurken; sporda bir kesim toplumun gözünde kendini elit sınıf gören bazı spor insanları son dönemlerde cemaat, tarikat, suç ekonomisi, kara para aklama ve vergi kaçırma gibi süreçlere bulaştıklarını görüyoruz. Hatta bu spor insanlarının kendilerine illegal vergi cenneti kurdukları anlaşılıyor.

Sistem kendini halkın yoksullaşması üzerine ve kendine yoksullardan servet transferi sağlayan bir kuruma dönüşmüş durumda. Bu durum bir yandan yoksullardan kendilerine servet transferi sağlarken diğer yandan ülkemizde adı konulmamış illegal bir vergi cenneti kurarak, vergi kaçırmaya teşebbüs ettikleri son yaşanan olaylarda da görülmektedir.

Gayri yasal yollarda para işletmek ve bu işe aracı olmak Vergi  Usul Kanunun 359. Maddesine göre vergi kaçakçılığı suçuna girer. Acaba MASAK ve Vergi Denetim Kurulu son dönem kumarhane kapitalizmine parasını kaptıran ve vergi kaçırmaya teşebbüs eden  bu sporcular için bir inceleme başlattı mı bunu sormak gerekir. 

Halkın; gini katsayısına göre nüfusun %90’ı milli gelirin %10’unu alırken nüfusun %10’unun da milli gelirin %90’ını aldığını görülmüştür. Çalışanların %70’i asgari ücret düzeyinde ücret alıyorsa, asgari ücretlinin ve diğer emeklilerin, emekli maaşı 7500 TL, üniversite öğretim üyeleri yoksulluk sınırı altında yaşıyorsa orta sınıf tasfiye olmuş ve sermaye sınıfı ve diğer sınıflar arasında bir düzleşme olmuşsa gri ekonomi kara para ekonomisine dönüşmüştür.


Haber Kaynağı : 12punto

Ekonomi emekli maaşı Kapitalizm Kara Para MASAK sermaye Transfer yoksulluk