Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Yüksek prim ödeyen emekli vatandaşa az maaş

Emeklilerin çilesi bitmiyor. Yüksek prim ödeyen vatandaşlar asgari ücret üzerinden ödenen primle aynı emekli maaşını alıyor.

Yüksek prim ödeyen emekli vatandaşa az maaş

Emeklilik sistemindeki adaletsizlik sürüyor. Milyonlarca emekli Ekim ayında maaşlarına zam beklerken emeklilik sisteminde yalnızca düzenlemeye gidilebileceği iddia edildi. Çalışma hayatı boyunca asgari ücretlinin iki katı kadar prim ödeyen birçok vatandaş hem prim günü hem de ödediği prim tutarı kendilerinden az olan vatandaşlarla aynı maaş almalarının adaletli olmadığına dikkat çekiyor. 

Yüksek prim ödeyip en düşük emekli maaşı alan vatandaşlar bu durumdan memnun değil. Asgari ücret üzerinden ödenen primle yüksek seviyeden ödenen prim maaşlarının 7500 TL olması tepkilere yol açtı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Özel Güvenlik Kurumu koordinasyonu ile yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışıldığı iddia edildi.

En düşük emekli aylığının 7.500 TL’ye çıkartılmasıyla, EYT’liler ile birlikte 15.6 milyonu bulan emeklilerin yarıdan fazlasını oluşturan 8.8 milyon kişinin emekli aylığı eşitlendi.

En düşük emekli aylığı 5500 TL'den 7.500 TL'ye artırılırken, üzerindeki aylıkların artırılmaması, “Emeklilikte prim – maaş dengesini bozdu."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yeni bir düzenlemeye gidip gitmeyeceği, eğer düzenleme yapılırsa emekli katsayısının ne olacağı merak konusu. Vedat Işıkhan'ın  ilerleyen süreçte bu konu hakkında bilgi vermesi bekeniyor.

 

 


Haber Kaynağı : 12punto