9. yargı paketi maddeleri nelerdir? Yürürlüğe girdi mi?
Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bu son gelişmeyle birlikte "9. yargı paketi maddeleri neler, yürürlüğe girdi mi?" soruları gündeme geldi. 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde ceza indirimi ve genel af beklentileri öne çıkıyordu. İşte 9. yargı paketinin maddeleri ve detayları…
9. Yargı Paketi olarak bilinen 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Maddelerin kabul edilmesiyle birlikte yürürlüğe girecek olan bu kanun teklifi, kamuoyunda merak uyandırdı. 9. Yargı Paketi’nin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Peki, “9. yargı paketi maddeleri ve içeriği nedir, yürürlüğe girdi mi?” İşte ayrıntılar…
ADLİ YARDIM ÖDENEĞİNDE DEĞİŞİKLİK
Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından Avukatlık Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Adli yardım ödeneğinin barolar arasındaki dağıtımında, birden fazla baronun bulunduğu illerde, her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 30'u o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalanı ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımı sonucu elde edilecek puana göre dağıtılacak.
HUKUK MESLEKLERİ GİRİŞ SINAVI'NDAKİ SORU SAYISI ARTTIRILIYOR
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'na yeni alanlar ekleniyor. Soru sorulacak yeni alanlar "milletlerarası hukuk", "milletlerarası özel hukuk", "genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukuku" olacak. İhtiyaç duyulması halinde bu alanlara, yönetmelikle yeni hukuk alanları eklenebilecek.
Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak. Sınavlara yeni alanların eklenmesi ve sınavların yapılma şekli ile sınavlara ilişkin diğer hususlar Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Noterler Birliğinin görüşü doğrultusunda Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.
TEK HAKİMLE ÇÖZÜMLENECEK DAVALARIN PARASAL SINIRLARINDA DÜZENLEME
Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri'nde tek hakimle çözümlenecek davalara ilişkin parasal sınırlarla ilgili düzenleme yapıldı. Söz konusu sınırlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde tespit edilen yeniden değerleme oranına göre artırılacak ve bu yeni sınırlar takvim yılı başından itibaren geçerli olacak şekilde uygulanacak.
Tek hakimle çözümlenecek dava türlerinde, sınırın belirlenmesinde dava tarihindeki parasal değer dikkate alınacak. Dava sırasında veya sonrasında parasal sınırın artırılması durumunda ise artırımın yapıldığı tarihteki yeni sınır esas kabul edilecek.
YEDİEMİN OTOPARKI DÜZENLEMELERİ
Trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulü yeniden belirleniyor. Bu durumdaki araçların sicilinde bulunan satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler için ilgili kurumlara, bu araçların satılacağı hususu bildirilecek ve satış işlemlerine başlanacak; araçların üzerinde bulunan tüm şerhler ayrıca bir işleme gerek olmaksızın, satış tarihinden itibaren kalkmış sayılacak varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilecek.
İşlem yapılacak aracın tanıtımına yarayan şasi veya motor seri numaralarının bulunmaması veya düşmüş olması ya da tamir veya tadil gibi nedenlerle silinmiş yahut tahrip edilmiş olması durumunda bu eksiklikler satış işlemini gerçekleştirecek kurum tarafından ilgili mevzuat kapsamında tamamlanarak araç satışa hazır hale getirilecek.
SOYBAĞININ REDDİ DAVASI HAKKINDA DÜZENLEME
Bu yasa düzenlemesi ile birlikte soybağının reddi davası (bir çocuğun babası olmadığını iddia etme davası) konusunda yeni düzenlemeler getirildi. Koca, anne veya çocuk bu davayı açarak "babalık karinesini" çürütebilecek.
Anne doğumdan itibaren, Çocuk ise 18 yaşını doldurduğu tarihten başlayarak bir yıl içinde bu davayı açmak zorunda.
Bu dava, dava açma hakkı olan diğer kişilere (genellikle biyolojik baba ya da idari makamlar gibi ilgili taraflara) karşı açılacak.
HAKARET SUÇUNDA ŞİKAYET SÜRESİ VE UZLAŞTIRMA DÜZENLEMELERİ
Hakaret suçunun şikayet süresi: Hakaret suçu, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı bir suçtur. Bu yeni düzenlemeye göre, bir kimse hakarete uğradığını düşündüğünde, olayın gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla 2 yıl içinde şikayette bulunması gerekiyor. Bu süreden sonra şikayet yapılamayacak.
Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret: Bu tür hakaret suçları artık uzlaştırma kapsamından çıkarılıyor ve ön ödeme kapsamına alınıyor.
Şüpheli, mağdur veya zarar gören kişi, kendisine uzlaşma teklif edildikten itibaren 7 gün içinde bu teklifi kabul edip etmediğini bildirmezse, teklif otomatik olarak reddedilmiş sayılacak.
Uzlaşma sağlanırsa, o an tespit edilemeyen veya daha sonra ortaya çıkan zararlar hariç, olayla ilgili tazminat davası açılmayacak.
Artık uzlaştırmacı olmak için hukuk fakültesi mezunu olma şartı getiriliyor. Adalet Bakanlığı'nın belirlediği hukuk mezunlarının yer aldığı listeden uzlaştırmacı görevlendirilecek.
Eğer uzlaşma gerçekleşir ve sanık uzlaşma sonucunda üzerine düşen yükümlülüğü (edimi) hemen yerine getirirse, mahkeme davayı düşürecek. Ancak, yükümlülük ileri bir tarihte yerine getirilecekse, taksitlendirilmişse veya sürekli bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyorsa, mahkeme davayı durduracak ve bu durma süresince zamanaşımı işlemeyecek.
Eğer sanık uzlaşma gereklerini yerine getirmezse, mahkeme kaldığı yerden yargılamaya devam edecek.
ARABULUCUK SİSTEMİNE YENİ DÜZENLEMELER
Yapılan düzenlemeye göre, arabuluculuk sonucunda hazırlanan anlaşma belgesinin taraflarından biri, belgeye icra edilebilirlik şerhi verildikten sonra tapu müdürlüğüne tescil talebinde bulunabilecek.
Bu durumda tapu müdürlüğü, taşınmazla ilgili mevzuata göre gerekli incelemeleri yapacak ve onay verir. Ancak, bu işlem için resmi bir senet düzenlenmesine gerek kalmadan, tescil işlemi gerçekleşecek. .
Taraflardan biri, geçerli bir mazeret göstermeden arabuluculuk sürecindeki ilk toplantıya katılmazsa, bu durum son tutanakta belirtilecek.
İlk toplantıya katılmayan taraf, daha sonra davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile karşı tarafın ödemesi gereken yargılama giderlerinin yarısını üstlenmek zorunda kalacak. Ayrıca, bu taraf için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre belirlenen vekalet ücretinin de yalnızca yarısına hükmedilecek.
Arabuluculuk eğitimini tamamlamış olan ve mesleğinde 20 yıl kıdemi bulunan kişiler, artık yazılı sınava girmeden doğrudan arabuluculuk siciline kayıt yaptırabilecek.
9. YARGI PAKETİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Mİ?
9. Yargı Paketi Mecliste kabul edildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
2025 asgari ücret için işverenin beklentisi ve yeni rakam belli oldu
Fatih Altaylı, Sözcü’deki istifaların perde arkasını anlattı
Gelinim Mutfakta 12 Aralık puan durumu: Çeyrek altını bugün kim aldı?
“Batı Kürdistan” kimin olacak? - II
Teğmenlere 'İtirafçılık' dayatması mı?
Suriye’de nasıl bir rejim kurulacağını görmek için Reyhanlı’ya gidin!
Bugün hangi burçlarda değişim var? 12 Aralık günlük burç yorumları
Fenerbahçe evinde Athletic Bilbao’ya kaybetti
Cihatçı teröristlerden, “ılımlı İslamcı” çıkar mı?
2024 kamu personeli alım ilanları yayımlandı: KPSS’li ve KPSS’siz başvuru