Apartman aidatları kiraları geride bıraktı: En yüksek aidat hangi ilde?
Son iki yılda konut kiralarındaki yüzde 25 tavan sınırlaması, aidat artışlarını hızlandırdı. 2024’ün ilk 6 ayında site aidatları yüzde 89 yükselirken, kiralar ortalama yüzde 42.5 arttı.

Son dönemde artan ev fiyatları ve kiralar gündemdeyken, site ve apartman aidatları da yükselmeye devam ediyor.

2024’ün ilk 6 ayında konut aidatları yüzde 89 artarken, kiralar ortalama yüzde 42.5 yükseldi.

Konut kiralarındaki yüzde 25 tavan sınırlaması, kira artışını nispeten kısıtlarken, enflasyon ve asgari ücrete yapılan artışlar, site ve apartman yönetimlerinin giderlerinin kira artışını aşmasına yol açtı.

Apsiyon, Türkiye genelindeki aidat verilerini açıkladı. 2024’ün ilk 6 ayında aidatlar, kiralardan daha fazla yükselse de geçen yıla göre artış hızı yavaşladı.

2022’den 2023’e geçişte site aidatlarının yıllık artış oranı yüzde 97 olmuşken, 2024 yılında bu oran yüzde 89 olarak gerçekleşti.

Apsiyon Kurucu Ortağı ve CEO’su Kudret Türk’ün verdiği bilgilere göre, 2024’ün ilk 6 ayında, daire başı aidat ortalaması en yüksek il, 3 bin 950 TL ile İstanbul oldu. 2023 yılının en yüksek aidat ortalamasına sahip ili Muğla, bu yıl İstanbul’dan sonra ikinciliğe düştü.

Aidat listesinin lideri, 7 bin 389 TL aidat ortalaması ile İstanbul’un Sarıyer ilçesi oldu. Sarıyer’i, Beykoz, Beşiktaş, Şişli ve Zeytinburnu takip etti.

Kudret Türk, diğer büyükşehirlerdeki durumu şöyle ifade etti:

“Ankara’da en yüksek aidat ortalaması 4 bin 742 TL ile Çankaya ilçesinde gerçekleşti. Çankaya’yı, aidatları 2 bin 305 TL ile 3 bin 311 TL arasında değişen sırasıyla Gölbaşı, Akyurt, Yenimahalle ve Etimesgut takip etti.

İzmir’de en yüksek aidat ortalaması 5 bin 974 TL ile Çeşme’de gerçekleşti. Çeşme’yi, aidatları 4 bin 452 TL ile 5 bin 316 TL arasında değişen sırasıyla Kemalpaşa, Urla, Narlıdere ve Bayraklı takip etti. Türkiye genelinde en düşük aidat ortalamasına sahip il ise 310 TL ile Kırklareli oldu.”

Apsiyon Akademi Direktörü Ozan Özen, site yönetimlerinin en fazla harcama yaptığı giderlerin yüzde 63’ünün işçilik, yüzde 14’ünün enerji giderleri ve yüzde 20’sinin diğer giderler olduğunu belirterek, asgari ücret artışlarının aidatların artmasındaki en önemli sebep olduğunu söyledi.

Özen, “Başka bir deyişle, 100 lira aidatın 66 lirası çalışan kapıcı ve site görevlilerinin maaş, SGK primi, gelir vergisi, kıyafet, yemek, yol gibi giderlerine, 14 lirası enerji giderlerine, 20 lirası da bakım onarım, sözleşmeli giderler gibi diğer giderlere harcanıyor” dedi.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İşte Mourinho ve Okan Buruk arasında yaşananlar...

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Erdoğan kiminle bayramlaşmadı?!..

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

Göstere göstere...

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Atatürk'ün Üniversite Reformu

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

Fenerbahçe-Galatasaray derbisine kavga görüntüleri damga vurdu

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!