Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
43,3626
Dolar
Arrow
38,6341
İngiliz Sterlini
Arrow
51,2993
Altın
Arrow
4106,0000
BIST
Arrow
9.390

Bahar ayları çocuğunuza kabus olmasın! Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri neler?

Bahar aylarında çocuklar, hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntı gibi belirtilerle alerjik nezle (saman nezlesi) yaşayabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi'nden Uz. Dr. Mehmet Ali Duman, çocuklarda bahar alerjisi belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Bahar ayları çocuğunuza kabus olmasın! Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri neler?

Doktor Duman, alerjik nezlenin genellikle soğuk algınlığıyla karıştırıldığını belirterek, bahar ve yaz aylarında başlayan nezlelerin üç haftadan uzun sürmesi durumunda alerjik rinit şüphesi olduğunu söyledi. Uzman doktor, aileleri belirtiler uzun sürerse bir uzmana başvurmaları konusunda uyardı.

ÇOCUĞUNUZ HAPŞIRMA KRİZİNE GİRİYORSA DİKKAT

Bahar aylarında burun akıntısı veya tıkanıklığı şikayetiyle doktora başvuran çocukların yaklaşık yarısının alerjik rinit (saman nezlesi) teşhisi aldığı bildirildi. Alerjik rinit, ya yıl boyu süren ya da mevsimsel olarak görülen bir sağlık sorunu. 

Mevsimsel alerjik rinit, özellikle bahar aylarında, rüzgarla yayılan polenlere duyarlı bitkiler nedeniyle artış gösteriyor. Bu durum, üst solunum yollarını etkileyerek çocuklarda burun tıkanıklığı ve akıntısı gibi şikayetlere yol açabiliyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Bahar ayları çocuğunuza kabus olmasın! Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri neler?

Her çocukta belirtiler farklı olabilir, yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir;

-Hapşırma

-Burun tıkanıklığı ve akıntı

-Kaşıntılı burun, boğaz, gözler ve kulaklar

-Burun kanamaları

-Kulaklarda tıkanma

-Gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma veya kaşıntı 

Yıl boyu alerjik rinitli çocuklarda ayrıca şu şikayetler de görülebilir;

-Tekrarlayan kulak enfeksiyonları

-Horlama

-Ağızdan nefes alma

-Koku alamama

-Kaşıntılı burnu sık sık silmekten veya kaşımaktan kaynaklanan burun köprüsünde çizgi veya kırışıklık 

ASTIMLI ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Egzama, gıda alerjisi ve astım gibi diğer alerjik hastalıkları olan çocukların alerjik rinit geçirme olasılığı daha yüksektir. Astımlı çocukların yaklaşık 10'da 8'inde alerjik rinit de vardır. Bu çocuklar için alerjenler astım ataklarının yaygın bir nedenidir. 

Bahar ayları çocuğunuza kabus olmasın! Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri neler?

Ebeveynleri alerjisi olan çocuklar da alerji geliştirme riski daha yüksektir.

EV TOZU DA TETİKLEYİCİLER ARASINDA

Evlerde bulunan çiçek ve bitkilerin polenlere karşı duyarlı olan çocukları çok fazla etkilemezken; açık havada, yeşillik alanlarda, ormanda, kırda görülen bitkilerin alerjik nezle şikayetlerinin artmasına neden olabilir. 

Alerjik nezleye polenlerin yanı sıra; evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumanı gibi alerjenler de yol açabilmektedir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım da görülmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle aileler çocukta öksürük ve hırıltı belirtilerine karşı dikkatli olmalıdır. 

Çocukluk yaşlarında ilk belirtilerini veren hastalığın, kişinin tüm hayatı boyunca birlikte yaşamayı öğrenmesi gereken bir durum haline gelebilir. 

ALERJİYE NEDEN OLAN MADDE TESPİT EDİLMELİ

Çocukta alerjik nezleden şüphelenildiği durumlarda, aile alerjiye neden olan etkenleri fark edebileceği gibi alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek için cilt veya kan testlerine ihtiyaç da duyulabilir. 

Ayrıca, burun akıntılarında alerji hücrelerinin yüzdesinin ölçüldüğü “nasal eosinofili” testi de alerjik nezle tanısı için kullanılan bir yöntemdir. Testlerin sonucunda, çocuğun belli bir alerjene karşı duyarlı olduğu tespit edildiği takdirde, bu alerjiye yönelik tedaviye başlanabilir.  

GEREKTİĞİNDE AŞI TEDAVİSİ UYGULANABİLİR

Bahar ayları çocuğunuza kabus olmasın! Çocuklarda bahar alerjisi belirtileri neler?

Alerjik nezle tedavisinde ilk adım, alerjiye neden olan etkenlerden kaçınmak. Özellikle polenlere karşı alerjisi olan çocuklarda, tozlaşma dönemi sırasında yeşil alanlardan uzak durulması öneriliyor. 

Eğer çevresel korunma yöntemleri yetersiz kalırsa, ilaç tedavisi devreye girebilir. Bu ilaçlar, yalnızca belirtilerin görüldüğü günlerde kullanıldığında dahi çocukların şikayetlerini hafifletebilir. 

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise immünoterapi (aleri aşısı) uygulanabiliyor. Bu tedavi, çocuğun duyarlı olduğu alerjenlerin artan dozlarda verilerek bağışıklık sistemini düzenlemeyi hedefliyor ve uzun vadede vücudun bu alerjenlere karşı doğal bir tepki göstermesini sağlıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

bahar nezlesi çocuk hastalıkları bahar alerjisi sağlık haberleri